Crocus antalyensis subsp. gemicii L. Şik & O. Erol

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Batı Anadolu / Muğla
Yükseklik:                 1250 m. - 1350 m.
Habitat:                     Çam ormanların etraflarındaki ıslak ve su basan çayırlık alanlarda çok nadir olarak görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler genellikle beyaz, nadiren leylak renkte, dış yüzeyi, koyu mor renkte ince damarlı, kuş tüyü desenli ve aynı zamanda çok güzel noktalıdır. Çiçeklerin iç yüzünde ise dışta bulunan damarlar belirgin olarak görülür. Çiçeklerin üst tarafları ise hafif içe doğru kapalı ve uzunca balonsudur. Biflorus görünüşlü antalya çiğdemi demek daha kolay olabilirdi. Çiçek boğazı sarı ve tüysüzdür.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renginde, 5-15 adet çok parçalı, anterlerin orta seviyesinden dallara ayrılır ve anterlerin tepe seviyesine kadar ulaşır. (oysa diğer alt türlerde anterlerin orta seviyesinde ve daha az parçalıdır),  Anterler 8-12 mm. sarı, filamentler 4-7 mm. bilimsel makaleye göre pilose (tüylü) (ancak benim incelediğim örneklerde belirgin olarak tüylere rastlayamadım.) ve sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 2 - 8 adet, 0.5 - 1 mm. eninde, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesindedir.
Korm ve tunik:           Tunik kağıtımsı, uzun boyunlu ve alt taraflarda fibrillere ayrılır.
Benzerleri:                  C. antalyensis subsp. antalyensis (bu iki tür birbirine çok benziyor. fakat subsp. antalyensis 'in çiçekleri genellikle açık veya koyu leylak tonlarda, uçlardan huni gibi açık, stilus daha az parçalı ve anterlerin orta hizasındadır.)  
                                    C. antalyensis subsp. striatus (taç yaprakların dışı her zaman benekli, stilus daha az parçalı ve daha kısadır, içteki taç yaprakların dışı mavi çizgili, filamentler uzun veya kısa tüylüdür, )   
Yetiştirme:                  Kültürel olarak C. antalyensis çok sevilen ve yaygın olarak bulunan bir türdür. Bahçe şartlarında ise çiçekler daha güzel gelişip çok yüksek sayıda çiçek veriyor. Bir miktar humuslu, hafif gölgeli ve diğer çiğdemlere göre daha derine ekilmesi gerekir. Yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır. Bu türü doğal ortamda standart antalyensis’e göre daha ıslak çimenlik bir alanda buldum. Muhtemelen çiçeklenme döneminde bol miktarlarda su istiyor










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder