Crocus antalyensis subsp. antalyensis

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Batı Anadolu / Antalya, Isparta, Burdur
Yükseklik:                 800 m. - 1200 m.
Habitat:                     Orman etraflarındaki seyrek ağaç veya çalılık altlarında çok küçük gruplar halinde bulunur. Tamamen güneş alan açıklık alanlarda görülmez.  Kormlar 10 - 15 cm. gibi oldukça derinde bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler açık veya koyu leylak tonlardadır. Taç yaprakların dışı ortada bir uzun ve yanlarda birer kısa olmak üzere hafif şeritli, bazen de bu şeritlere ilaveten noktalı paternler bulunur.  Zemin rengi ise biraz daha açık tonlarda bazen gümüş veya ten rengindedir. Çiçek tüpünün  alt tarafları beyaz üst tarafları biraz daha koyu tonlarındadır. Çiçek boğazı belirgin sarıdır.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renginde, 6- 12 gibi çok parçalı, genellikle anterlerden daha kısadır. Anterler, filamentler ve boğaz tek renk sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3 - 7 adet, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik zarımsı, uzun boyunlu ve alt taraflarda fibrillere ayrılır.
Benzerleri:                  C. antalyensis subsp. gemicii (çiçekler şekil olarak hafif uzunca ve ortadan bellidir, stilus çok parçalı anterler seviyesinde, (C. antalyensis’te az parçalı ve anterlerin yarı seviyesindedir,)
                                    C. antalyensis subsp. striatus (çiçekler açık leylak veya ten renginde, taç yapraklar herzaman düzenli olarak noktalı, (çizgi şerit veya herhangi bir leke görülmez), içteki taç yaprakların dışında belli belirsiz ince çizgiler görülür,) 
                                    C. flavus türleri (korm ve tunikler tamamen aynıdır fakat çiçekler sarıdır.)  
Yetiştirme:                  Kültürel olarak C. antalyensis çok sevilen ve yaygın olarak bulunan bir türdür. Bahçe şartlarında ise çiçekler daha güzel gelişip yüksek sayıda çiçek verir. Bir miktar humuslu, hafif gölgeli ve diğer çiğdemlere göre daha derine ekilmesi gerekir. Yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder