Crocus yataganensis

Çiçeklenme:             Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Batı Anadolu / Muğla / Doğu Menteşe Dağları / Çok dar bir alanda lokal olarak bulunur.
Yükseklik:                 1000 m. - 1200 m. 
Habitat:                      Çam ormanı açıklıklarındaki tepe yamaçlarında sadece kalkerli alanlarda bulunur. Cistus laurifolius, Gagae, Draba ile birlikte çimenlik alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzeyi tek düze mavi - mor tonlarda ve herhangi bir çizgi görülmez. Çiçek boğazı sarı ve tüysüzdür, Çiçek tüpünün alt tarafları beyaz üst tarafları ise kahve renktedir.Taç yaprakların dışı da aynı şekilde mavi - mor renklerdedir. Nadiren hafif çizgili ve noktalıdır. Taç yaprakların alt kısımları daha koyu mor renktedir. Bazen taç yaprakların dış kısımları daha açık renklerdedir.
Segmentler:               Stilus koyu kırmızı renkte, üç parçalı, stilus dalları 7.7 mm. gibi uzun, borozan tipli uçlarda belirgin olarak genişler, genellikle anterlerden daha uzun veya nadiren aynı seviyededir. Anterler 8.1 mm. boyunda, sarı, konnektif renksizdir. Filamentler 3.5 mm. boyunda, koyu sarı ve tüysüzdür.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-5 adet, 1 - 1.5 mm. eninde, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısadır. Yapraklar 1 veya 2 adet riblidir.
Korm ve tunik:           Kormlar yuvarlakımsı, tunikler sert kabuklu, dikine şeritlere ayrılır ve alt kısmında yüzükler bulunur.
Benzerleri:                  C. wattiorum (sonbaharda çiçeklenir)
                                     C. ionopharynx (anterler gri veya siyahlı üst taraflarda konnektif siyahtır, filamentler 7.4 mm. gibi belirgin olarak daha uzun (C. yataganensis 3.5 mm.), )  
                                     C. pulchricolor (tunik zarımsı, yapraklar ribsiz, stilus anterlerden daha uzun değil, stilus dalları daha uzun,)   
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yeni bir türdür.  Bu türü ilk olarak keşfeden E. Pasche'nin koleksiyonu dışında başka hiç bir koleksiyonda görmedim. Bilimsel makalede belirtilen bölgeye bir kaç kez gittim fakat ben bu türe bir türlü rastlayamadım. Çok çok lokal bir tür olduğu kesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder