Crocus caricus

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Batı Anadolu / Muğla / Batı Menteşe Dağları 
Yükseklik:                 800 m. - 1200 m.
Habitat:                     Seyrek çam ağaçları altlarında, çam ormanları aralarındaki kayalık aralarda, bazen kestane ağaları altlarında, bazen de kayalıklar arasındaki küçük çayırlık alanlarda bulunuyor. Lokasyon sayısı bakımından zengin olmasına karşılık, lokasyonlarda bulunan birey sayısı çok çok kısıtlıdır. Mikaşist ve aynı zamanda kalkerli arazilerde bulunuyor.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzeyi tek renk beyaz, dış yüzü kremsi kirli beyaz üzerine şeritli, damarlı, çok ince kuş tüğü desenli, tamamen veya hafif nokta desenlidir. Çiçeklerin dış görünüşü ile C. crewei ve C. fauseri 'ye çok yakın fakat çiçeklerin boğazı fok farklıdır.  Koyu kahve renkli boğaz ve filamentleri ile bu türlerden çok belirgin bir şekilde ayrılıyor. Boğazdaki bu koyu kahve renkli bölüm yanlara doğru biraz açılarak koyu kırmızıya doğru dönüşüyor. Nadiren de olsa filamentlerin ve boğazın sarı olduğu örneklerde bulunuyor. Çiçek tüpünün alt tarafları açık üst tarafları ise mor - kahve tonlarda düz veya çizgilidir.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renkte, tel şekilli uçlarda belirgin olarak genişlemez, belirgin bir şekilde yanlara doğru bükülür, her zaman anterlerden daha kısa veya nadiren aynı boydadır. Anterler 6-12 mm. boyunda, siyah ile siyah konnektif renktedir. Filamentler 7-12 mm boyunda ve koyu kahve renklidir.
Yapraklar:                  Yapraklar koyu yeşil renkli, 2-7 adet, 1 - 1.5 mm. eninde, çiçeklenme döneminde çiçeklerden belirgin olarak daha uzundur. Yapraklar ribsiz, 1 veya 2 riblidir.
Korm ve tunik:           Kormlar yuvarlakımsı, tunikler sert kabuklu, dikine geniş parçalara ayrılır, yüzüklü ve yüzüklerde dişler bulunur.
Benzerleri:                  C. crewei (boğaz ve filamentler sarıdır )
                                    C. fauseri (boğaz ve filamentler sarıdır ) 
                                    C. nubigena (boğaz ve filamentler sarıdır )  
Yetiştirme:                  Yeni bir tür olmakla beraber bazı koleksiyonlarda bulunuyor. Ilıman bir kış ve sıcak bir yaz isteği olmasına karşılık, yazın ara sıra yağan yağmurlara karşı toleranslıdır. Bahçelerin güneş alan kısımlarına ve drenajı iyi topraklara ekilmesi daha doğru olur. Zira doğada çoğu tür çiçeklenme dönemlerinde çok ıslak yerlerde bulunur iken bu tür biraz daha kuru alanları tercih ediyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder