Crocus ionopharynx

Çiçeklenme:             Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Batı Anadolu / Muğla / Batı Menteşe Dağları  
Yükseklik:                 800 m. - 1200 m. 
Habitat:                      Sadece mikaşist kayalık alanlarda bulunur. (Kalkerli arazilerde görülmüyor.) Çam ormanları aralarındaki açıklıklarda bulunan kayalıklar arasındaki yosunlu, kısa otluk alanlarda, tercihen kuzey ve batı yamaçlarında bulunuyor. Çok ilginç bir şekilde cormlar yüzeye çok yakın yosunlu kısımların hemen altında bulunuyor. Oysa diğer çiğdemlerin tamamına yakın kısmında kormlar 5-10 cm. gibi derinde bulunuyor. Genellikle; Scilla bifolia, Galanthus gracilis, Yabani lavanta, Dikenki meşe ile birlikte bulunuyor. 
Çiçekler:                    Çiçekleri ile C. pulchricolor, C. atrospermus ve C. tauri 'nin bazı formlarına çok benziyor. Çiçekler açık mavi ile koyu mavi arası çok zengin tonlardadır. Taç yaprakların dışında dile benzer koyu bir bölge bulunnur. Açık renklerdeki bazı formlarda ise çok güzel noktalı paternler görülür. Çiçek tüpü alttarafları açık üst tarafları ise koyu mavi - mor arasındadır. Çiçeklerin iç yüzü açık leylak ile koyu mavi - mor arasında ve herhangi bir işaret bulunmaz. Çiçek boğazı belirgin sarı ve papilozdur. Boğazın merkezinde bazı formlarda çok küçük morumsu nokta bulunur. Bu koyu nokta tüm formlarda görülmüyor. Çiçeği ortadan ikiye böldüğümüzde boğazda bir mor bölge bulunuyor. (bu mor kısımda bazı formlarda çok belirgin değildir) Türün ismide buradan geliyor. (mor boğazlı).
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı renklerde, üç parçalı, anterlerin orta seviyesinden itibaren üç parçaya ayrılır. Parçaların uç kısımları borozan şekilli, belirgin olarak genişliyor ve aşağı yukarı anterler seviyesindedir. Anterler 5 - 10 mm. uzunlukta, sarı veya gri konnektif sarıdır. Filamentler 5 - 9 mm. boyunda, boğaz koyu sarı renkte ve her ikisi de papilozdur. 
Yapraklar:                  Yapraklar 3-6 adet, 1 - (1.5) mm. eninde, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde, 2 ribli ve tüysüzdür. 
Korm ve tunik:           Kormlar yuvarlakımsı, tunikler sert kabuklu, dişsiz ve yüzüklüdür.
Benzerleri:                  C. pulchricolor (anterler tek düze sarı, boğazda mor mokta bulunmaz, tunikler zarımsı, )
                                     C. atrospermus (anterler sarı nadiren siyahlıdır, boğazda mor nokta bulunmaz, tohumlar siyaha yakın koyu renkte, ) 
                                     C. tauri (anterler tek düze sarı, boğazda mor mokta bulunmaz, tunikler belirgin olarak zarımsı, )
                                     C. mysius ve C. simavensis 'in bazı formları da bu tür ile karışabilir fakat bu iki türde ise tunik yüzükleri dişlidir.     
Yetiştirme:                  Çok yeni bir türdür ve yaygın olarak bulunmuyor. Ilıman bir kış ve sıcak bir yaz isteği olmasına karşılık, yazın ara sıra yağan yağmurlara karşı toleranslıdır. Fakat kireçli topraklardan hoşlanmıyor. Hafif humuslu, kalkersiz ve kumsal toprak kullanılmadır. Bahçenin güneş alan kısımlarına ve biraz yüzeye daha yakın ekildiğinde İstanbul iklimine çok güzel uyum sağlıyor. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder