Crocus minimus

Çiçeklenme:              Mart - Mayıs
Dağılım:                     İtalya / Güney Corsica, Sardinia
Yükseklik:                 0 m. – 1500 m.
Habitat:                     Granit kayalık arazilerde, taşlık ve kumsal alanlardaki çalılık veya otluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler çok küçük yapılı, boyutları ile C. cambessedesii gibidir. Çiçekler renleri ile C. corsicus’a çok yakın fakat biraz daha renkli formları bulunuyor.  Çiçekler açık veya koyu leylak tonlarda, dış yüzü çok belirgin şeritlidir ve bu şeritler genişlik olarak çok değişkendir.
Segmentler:                Stilus sarı ve kırmızı arasında, (kültürel form olan ‘Bavella’ da beyazdır.) üç parçacıklı,  anter seviyesinde veya daha kısadır. Anterler sarı,  filamentler ve boğaz beyaz renklidir.
Yapraklar.                  Çiçeklenme döneminde yapraklar çiçeklerden belirgin olarak daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik dikey fibrillidir.
Benzerleri:                 C. imperati (çiçekler daha iri, daha erken çiçek açar, daha az belirgin şeritli, boğaz sarı, korm apex kaba örgülüdür)

                                    C. corsicus (çiçekler daha iri yapılı, daha az renkli, korm boyunda kaba örgülüdür.)                 
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yaygın bulunuyor fakat çok geç çiçek açması daha ılıman iklimlerde büyük bir sorun oluyor. Bana bu türden iki tane örnek gelmişti. Birkaç sene çiçek açmadan yaşadılar ve bir türlü çiçeklerini göremedin yok olup gittiler. Kuzey ülkelerde mayıs gibi çok geç çiçek açtığı söyleniyor. Bu tarihte benim bahçedeki çiğdemlerin tamamının yaprakları bile kurumuş oluyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder