Crocus nubigena

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Batı Anadolu / Çanakkale, Balıkesir, İzmir
Yükseklik:                 650 m. - 1800 m.
Habitat:                     Ormanların etraflarındaki açıklık ve taşlık çalılık alanlarsa bulunur
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz renklerde, iç yüzü tamamen beyaz renkte herhangi bir çizgi veya işaret bulunmaz. Taç yaprakların dışı genele olarak bordo-mavi şeritli, şeritlerin etrafları damarlıdır. Bazen bu şeritler genişleyerek daha koyu bir görünüm alır. Ancak C. crewei de çok sık olarak bulunan noktalı örnekler bu türde görülmez. Çiçek boğazı belirgin sarıdır. Çiçek tüpünün üst tarafları koyu kahve renkli mor çizgilidir.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renginde, anterlerin orta seviyesinden itibaren üç parçaya bölünerek anterlerin tepe hizasına kadar ulaşır veya biraz daha kısa kalır. Stigma uçlarda belirgin bir genişleme göstermez. Anterler her zaman siyah, kulaklar ise ince uzundur. Filamentler koyu sarı ve C. crewei ye göre daha uzundur. Çiçek boğazı sarı ve boğazın tam ortasında koyu kahverengi bir nokta bulunur
Yapraklar:                  Yapraklar gri yeşil renkte, 4-8 adet,  çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinden daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, belirgin yüzüklü ve yüzükler uzun dişlidir.
Benzerleri:                  C.crewei (yaprak sayıları 2-3 gibi daha geniş, filamentler daha kısa, yüzüklerde dişler çok belirgin değil.)  
                                    C. mysius (yüzükler daha ince, çok uzun dişli, çiçeklerin dışı şeritsiz tamamen koyu mavi veya bordo tonlardadır)   
Yetiştirme:                  C. nubigena grubunun genel isteği kuru ve sıcak bir yaz ve hafif ılıman bir kış olmasına rağmen yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır. Yaz veya kış hiçbir korumaya ihtiyaç duymadan İstanbul ikliminde çok güzel yetişiyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder