Crocus pseudonubigena

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Anadolu / Gaziantep, (Tübives’e göre Kahramanmaraş, Diyarbakır, Siirt, Bitlis civarlarında da bulunuyor. Fakat ben henüz Gaziantep dışında çekilmiş fotoğraflarına ulaşamadım)
Yükseklik:                 500 m. - 1300 m.
Habitat:                     Seyrek meşe ağaçları etraflarındaki oldukça kuru, çalılık ve makilik alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz ve nadiren çok açık mavi tonlardadır. Çiçeklerin iç yüzünde herhangi bir işaret bulunmaz. Taç yaprakların dışı tamamen beyaz, bazen düzensiz olarak tek bir çizgi veya bazen yukarıya doğru uzayan hafif bir koyu leke bulunur. Taç yaprakların alt kısımlarında ise sürekli olarak hafif bir koyu bölge bulunur. Çiçek tüpünün alt tarafları daha açık üst tarafları koyu mor veya mor çizgilidir. Bazen bu çizgiler taç yapraklara doğru uzama gösterir. Çiçek boğazı sarıdır. Çiçekler çok güzel karanfil kokuludur.
Segmentler:                Stilus, sarı, portakal veya kırmızı tonlarda, anterlerin alt kısmında başlayarak üç parçaya ayrılır, boyu ise anterlerden daha kısadır. Stigma uçlarda çok hafif çatallanma eğilimlidir.  Anterler grimsi konnektif sarı veya renksizdir. Sarı polenler anterleri kapladığı için bazen tamamen sarı görünüyor. Ayrıca bu türün en belirgin özelliğini oluşturan anterler çiçeklerin ileri evresinde uçlardan matkap ucu gibi kıvrılıyor. Bu özellik diğer türlerde görülmez. Filamentler 3-4 mm. gibi kısa ve açık sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar gri yeşil renkte, 4-8 adet,  çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik çok sert kabuklu, sadece birkaç geniş parçaya ayrılır, geniş yüzüklü ve yüzükler dişsizdir.
Benzerleri:                  C. nubigena (anterler konnektif değil tamamen siyah, loblar ve filamentler çok uzun, yüzükler dişli,)  
                                    C. adamii, adamioides (çiçeklerin bazı formları bu iki türe çok yakın fakat bu her iki türde de anterler pür sarıdır) 
                                    C. munzurense (bu türe de çok benziyor fakat bu türde tunik zarımsı ve anterler tamamen sarıdır)  
Yetiştirme:                  Bu  türün kuru ve sıcak bir yaz isteği var. İstanbul şartlarında serin kış sorun çıkarmayabilir fakat yaz yağmurlarına karşı mutlaka önlem almak gerekiyor. Soğuk kuzey ülkelerde açık alanlarda yetişmesi pek olası görünmüyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder