Crocus tauricus

Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     Ukrayna / Kırım / Tschatir-Dag
Yükseklik:                 900 m. - 1400 m.
Habitat:                     Kırım’ın açık, kısa ve seyrek otluk yaylalarında bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler çok koyu mor veya lacivert tonlarda, damarlı, tamamen koyu veya çok nadiren tamamen beyaz renklerdedir. Bazı formlarda ise renkler mordan kırmızıya doğru kayıyor. Çiçeklerin iç yüzü eflatun tonlarda, çiçek boğazı açık sarı, koyu sarı-kahve renkte ve bazı formlarda sarı bölge daha koyu mavi ile çevrelenmiş durumdadır. Çiçek tüpü de çok koyu mor-lacivert tonlarda damarlı veya damarsızdır.
Segmentler:                Stilus, sarı veya portakal tonlarda, anterlerin tepe noktasından üç kısa parçaya ayrılı ve bir miktar anterlerin üzerine çıkar. Anterler genellikle sarı renkte olmakla beraber sıklıkla konnektif gridir. Filamentler açık veya koyu sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3- 6 adet gri-yeşil renkte ve çiçeklenme dönemi çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik çok sert kabuklu, bol miktarda ve çok uzun dişli yüzüklüdür.
Benzerleri:                  C. adamii; B. Mathew önceleri bu türü C. biflorus adamii olarak göstermiş fakat aralarında hiçbir benzerlik bulunmuyor. (yüzükler dişli değil ve atherlerde grili örnekler bulunmaz)               
Yetiştirme:                  Soğuk uzun bir kış ve serin bir yazın hakim olduğu bir ülkeden gelen bir türdür. Soğuk kuzey ülkelerde çok güzel yetişebilir fakat İstanbul gibi neredeyse kışın olmadığı yerlerde pek kolay yetişmeyebilir. Bu örnek şimdilik benim koleksiyonda bulunmuyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder