Crocus tauri

Çiçeklenme:               Mart - Mayıs
Dağılım:                     Türkiye, Ermenistan, Kuzey Batı İran, Kuzey Irak / Doğu ve Kuzey Doğu Anadolu / Erzurum, Kars, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Ağrı, İçel, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Sivas, Hakkari illerinde bulunuyor fakat bence biflorus grubunun bir üyesinin bu kadar geniş bir alana değişim göstermeden dağılması pek kolay değil. Bu bölgede birçok yeni tür bulunması gerekir.
Yükseklik:                 1300 m. - 3000 m.
Habitat:                     Çok yüksek dağ zirvelerinde, kayalık yamaçlarda, çalılık ve çok ıslak alpin alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz veya açık mavi tonlarda, bazen tamamen koyu mavi tonlarda, dış yüzeyi düzensiz olarak damarlı, bazı formlarda taç yaprakların uç kısımları koyu mavi lekeli, taç yaprakların alt kısmı ise tüm tauri gruplarında olduğu gibi daha koyu mavi gölgelidir. Taç yaprakların iç yüzünde ise belirgin bir işaret bulunmaz fakat dış yüzeydeki damarlar hafif olarak görülüyor. Çiçek boğazı sarı veya açık sarı tonlardadır. Çiçek tüpünün üst tarafları daha koyu lacivert mor arası damarlıdır. Çiçeklerin çok güzel bir kokusu vardır.
Segmentler:                Stilus, sarı, portakal veya kırmızı tonlarda, anterlerin ortasından belli belirsiz üç çok kısa parçaya ayrılır ve bu dalların uçları fırfırlı ponpon şekillidir. Boyu anterlerin altında nadiren aynı seviyededir. Anterlerler filamentlere oranla çok uzundur. Filamentler ve anterler tekdüze sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-9  adet, 1.5-3,5mm. eninde,  yeşil renkte ve çiçeklenme dönemde çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik çok ince zarımsı, alt kısımlardan şeritlere ayrılır. Yüzük belirgin olarak görülmez.
Benzerleri:                  C. pulchricolor (taçyapraklarda damarlar görülmez, stilus dalları daha uzun ve borazan şekilli, fırfırlı değildir, yapraklar 1mm. nin altındadır,)
                                     C. munzurense ( boğazdaki sarı bölgenin etrafında beyazımsı bir bölge bulunur ve  yapraklar tüylüdür,)
                                     C. aerius (çiçeklerin iç yüzünde cancellatus gibi beyaz çizgiler bulunur,)
                                     C. artvinensis (taç yaprakların dışında bir uzun ve yanlarda kısa şeritler bulunur, )              
Yetiştirme:                  Soğuk uzun bir kış ve serin bir yaz isteği var. İstanbul şartlarında yetişmesi çok zordur. Mart ayı gelmedikçe uyanmak istemiyor. Fakat mart ayı bu türün çiçeklenmesi için çok sıcaktır. Bitki çiçeklerini bile gösteremeden kuruma eğilimine giriyor. Kim bilir belki uzun süre tohumdan yetiştirmeye çalışırsam benim iklim şartlarına uyum sağlayabilecek formlar gelişebilir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder