Crocus stridii


Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Kuzey Yunanistan  / Selanik
Yükseklik:                 30 m. - 800 m.
Habitat:                     Yunanistan’ın kuzey doğusundaki kumsal ve kısa otluk alanlarda çok nadir olarak bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz, taç yaprakların dışı kahve veya mor şeritlidir. Çiçeklerin boğazı parlak sarı renktedir. Çiçrk tüpü alt tarafları daha açık renkte üst tarafları kahve tonlarda şeritlidir.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal tonlarda, anterlerin orta hizasından itibaren üç parçaya ayrılır ve boyu anterlerin üzerine çıkar. Anterlerin üst kısımları siyahlı grimsi renktedir. Fakat bazı tonlarda ise tamamen sarıdır. Özellikle bu sarı anterli formlar biflorus alt türüne çok yakındır. Bu durumda C. stridii daha uzun anterleri (11-14 mm.) ile biflorus tan (6-11mm.) ayrılabilir.
Yapraklar:                  Yapraklar 5-8 gibi yüksek sayılı ve yine biflorus alt türünde olduğu gibi ribsizdir. Çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyunda veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu ve yüzüklüdür.
Benzerleri:                  C. biflorus (anterler tamamen sarıdır. Anterler 6-11mm. gibi daha kısadır, yaprak sayıları 3-5 gibi daha düşük sayılardadır.) 
                                     C. bifloriformis (anterler tamamen sarıdır)
Yetiştirme:                  Doğal ortamda olduğu gibi kültürel olarak ta çok nadir bir türdür. Sıcak ve kuru bir yaz isteği vardır. Çok düşük yükselti bir tür olması sebebi ile çok soğuk ülkelerde yetişmeyebilir. Ancak İstanbul ilkim şartlarında kolaylıkla yetişebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder