Crocus munzurense

Çiçeklenme:               Mart - Nisan
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Tunceli / Munzur Dağları
Yükseklik:                 1200 m. - 2400 m.
Habitat:                     Yüksek dağ yamaçlarında, taşlık, kuru otluk ve çalılık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler beyaza yakın açık mavi tonlarda, taç yaprakların alt kısımlarında çok hafif bir koyuluk bulunuyor. Çiçekler dış görünüşü bakımından C. pulchricolor’un çok açık formlarını andırıyor ise de onun kadar renkli değildir. Çiçeklerin iç yüzeyi ise tamamen beyaz veya çok açık leylek tonlardadır. Çiçek boğazı sarı ve etrafında çok hafif bir beyazımsı parlak bölge bulunuyor. (ancak bu özellik benim örneklerde çok belirgin değil) Çiçek tüpü açık renklerde üst tarafları biraz daha koyu gri – mor tonlardadır.
Segmentler:                Stilus, sarı, portakal veya kırmızı tonlarda, anterlerin ortasından belli belirsiz üç çok kısa parçaya ayrılır ve bu dalların uçları fırfırlı ponpon şekillidir. Boyu anterlerin altında nadiren aynı seviyededir. Filamentler ve anterler tekdüze sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar tüylü, çiçeklenme zamanında çiçeklerden daha kısa veya yeni yeni uçlarını göstermeye başlıyor
Korm ve tunik:           Tunik kalın derimsi alt kısmında hafif yüzükler görülebilir.
Benzerleri:                  C.pulchricolor (taçyapraklarda damarlar görülmez, stilus dalları daha uzun ve borazan şekilli, fırfırlı değildir, yapraklar 1mm. nin altındadır,)
                                     C. tauri (çiçekler hafif düzensiz damarlı, tunik ince zarımsı, boğazdaki sarı bölgenin etrafında beyaz bölge bulunmaz, yapraklar tüysüz,)         
Yetiştirme:                  Soğuk uzun bir kış ve serin bir yaz isteği var. İstanbul şartlarında yetiştirilmesi çok kolay değil. Diğer çiğdemlerden daha geç çiçek açıyorlar. Yine de C. tauri’ye kıyasla daha kolay yetişiyor



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder