Crocus biflorus (Miller) Harpke&al

Syn: Crocus biflorus subsp. biflorus,
Çiçeklenme:              Ocak - Şubat
Dağılım:                     İtalya,
Yükseklik:                 50 m. - 600 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde, çalılık etraflarındaki, taşlık ve kuru otluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü beyaz, dış yüzü beyaz zemin üzerine kahve veya mor şeritli, şeritlerin etrafı ise damarlıdır. Bazı formlarda taç yaprakların dış yüzeyindeki zemin krem veya kirli beyaz tonlarda ve bazı formlarda ise tamamen tek düze noktalıdır. Çiçek boğazı koyu sarı veya portakal renktedir. Çiçek tüpünün üst tarafları koyu kahve - mor çizgili veya tamamen koyu renktedir.
Segmentler:                Stilus sarı, portakal veya kırmızı tonlarda, anterlerden daha uzun veya aynı seviyededir. Anterler 8-15mm. uzunlukta tamamen tek renk sarıdır. Filamentler koyu sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar koyu yeşil, ribsiz, 3-6 adet, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu ve yüzüklüdür. Yüzeklerde belirgin dişler görülmez.
Benzerleri:                  C. bifloriformis (çiçeklerin dış görünüşü ile aynıdır fakat, katafilin sadece üst tarafları sonradan kahve rengine döner ve bitki tamamen kuruduğunda bile bu şekilde kalır oysa C. biflorus'ta katafil çiçeklerden daha uzun ve her zaman üst tarafı kahve renktedir. Stilus bifloriformis'te anterlerden daha kısa iken C. biflorus'ta anterlerden daha uzun veya anter seviyesindedir. Ayrıca C. biflorus'un anterleri (6-11mm.) gibi daha kısa ve C. bifloriformis (8-15mm.) gibi daha uzundur.) 
Yetiştirme:                  Serin bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği vardır. İstanbul iklim şartlarında çok güzel yetişir. Ara sıra yağan yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır. Kültürel olarak çok yaygın bulunan 'Parkinsoni' ve 'Argenteus' ismi ile iki farklı formu bulunuyor


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder