Crocus adamii Janis Ruksans Epitypus

Çiçeklenme:              Şubat - Mayıs
Dağılım:                     Gürcistan, Ermenistan
Yükseklik:                 700 m. - 2900 m.
Habitat:                     Dağ steplerinde, kısa otluk ve çalılık aralarında görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz, lila - mavi tonlarda, taç yaprakların dışı belli belirsiz kısa bazen uzun 3-5 şeritli, bazen de tek şeritli ve damarlıdır, Çiçeklerin iç yüzü daha açık, dışa doğru uzayan beyaz şeritler görülebilir. Çiçek boğazı kısa tüylü, parlak sarı, bazen etrafında beyaz korona görülür .Çiçek tüpü beyaz üst koyu tarafları şeritli veya tamamı koyu renktedir. 
Segmentler:                Stilus sarı, portakal renkte, üç parçalı genel olarak anterlerden daha kısadır. Anterler sarı, konnektif açık sarı, filamentlerin 2-3 katı boydadır. Filamentler 3-5 mm. sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar gri yeşil, 3-4 adet, 1.5-2 mm. genişlikte, 1-2 ribli, beyaz şeridin oranı değişken, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik dıştakiler sert, içtekiler biraz daha yumuşak kabuklu, 8mm. ye kadar sivri boyunlu, yüzüklerde belirgin diş görülmez.
Benzerleri:                  C. adamioides (2n=16 iken, Türkiye'nin doğusu ve Kafkasya’da bulunan C. adamii 2n=20 dir, taç yaprakların dışı hafif veya koyu lekelidir(C. adamii’de ise neredeyse her zaman çizgilidir. ) 
Yetiştirme:                  Bu türün sıcak bir yaz isteği yoktur. Yaz yağmurlarına karşı hiç bir problem çıkarmadan her türlü koşulda kolaylıkla yetişebiliyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder