Crocus sieberi subsp. sieberi (C. sieberi )

Çiçeklenme:              Mart - Mayıs
Dağılım:                    Yunanistan / Girit (sadece Girit’te bulunur)
Yükseklik:                 1500 m. - 2700 m.
Habitat:                     Yüksek dağlardaki kayalık açıklıklarında ve otlatılmış çimenlik alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü tamamen beyaz, çiçek boğazı ise sarı veya portakal renktedir. Çiçeklerin dış yüzü ise çok değişken, damarlı, koyu kahve-mor renkte boyalı ve nadiren beyaz renkte olur. Bazı formlarda içteki taç yapraklar beyaz dıştakiler ise tamamen koyu kahve-mor renktedir. Bazı formlarda dış taç yapraklarda geniş bir orta şerit bulunur. Bazı formlarda sadece taç yaprakların tepesinden koyu bir leke bulunur. Bazı formlarda ise koyu taç yaprakları yatay beyaz bir şerit kesiyor.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renkte, çok kısa üç parçalı ve tepesi çok geniş bir borozan tiplidir. Anterler ve filamentler sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik ince ağımsı fibrillidir.
Benzerleri:                  Subsp. atticus (  )
                                     Subsp. nivalis (  )
                                     Subsp. sublimis (  ) Ancak bu alt türlerin hiçbirinde taç yaprakların dışı bu şekilde koyu kahve-mor arasında şerit, çizgi veya koyu boyalı bölge bulunmuyor.
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok sevilen ve yaygın bulunan çok güzel formları bulunuyor. Hubert Edelsten, Bowles White, Cretan Snow,… gibi harikulade seleksiyonları bulunmaktadır. Nispeten serin ve sıcak bir yaz isteği vardır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder