Crocus almehensis

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Kuzey Doğu İran / Gülistan Milli Parkı / Almeh
Yükseklik:                  1500 m. - 2000 m.
Habitat:                     Yüksek dağ zirvelerinde eriyen arların etraflarındaki step alanlarda bulunuyor.
Çiçekler:                    Sarı renkteki çiçekler C. chrysanthus a çok benziyor. Ancak bu türde C. chrysanthus ta bulunmayan taç yaprakların dışında belli belirsiz kısa veya dış taç yaprakların tepesine kadar ulaşan kahve renkte bir şerit bulunur. Çiçek tüpü kahve renkte çizgilidir. Arazide yapılan incelemelerde çok düşük bir oranda tamamen sarı örneklerde bulunuyor. Bu türü chrysanthustan ayıran en belirgin özelliği ise belirgin olarak 3-5 mm. ye varan geniş yapraklarıdır.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renkte, anterlerin orta seviyesinden itibaren üç parçaya ayrılıyor. Boyu ise anterler seviyesindedir. Anter ve filamentler sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-4 adet,  3-5 mm. genişlikte çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde mevcuttur
Korm ve tunik:           Tunik sert kabukludur.
Benzerleri:                  C. chrysanthus ( taç yapraklarda şerit bulunmaz, yapraklar 1.5-3 mm. eninde (C. almehensis 3-5 mm.)   

Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok nadir bir türdür. Sadece birkaç koleksiyonda bulunuyor. Soğuk bir kış ve sıcak yaz isteği bulunuyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder