Crocus sieheanus

Çiçeklenme:              Şubat - Nisan
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İç ve Güney Anadolu /
Yükseklik:                  1200 m. - 2000 m.
Habitat:                     Tepe yamaçları ve pinus koruluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler parlak sarı, çiçek tüpü ise hafif koyu tondadır. Çiçekler C. ancyrensis ve C. chrysantus a çok benzemektedir. Korm incelenmedikçe bu türlerden ayırt etmek mümkün değildir.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renkte, anterlerin teme kısmından başlayarak üç kısa parçaya ayrılıyor. Stigma uçlarında belirgin bir genişleme görülür. Anterler ve filamentler çiçekler ile aynı renkte sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, 1-1.5 mm. eninde, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde mevcuttur.
Korm ve tunik:           Tunik ince zarımsı, boyunsuz ve alt kısımdan birçok ince parçalara ayrılır. Alt kısımda bulunan zarımsı yüzüğün yanları da yine aynı şekilde birçok parçaya ayrılıyor.
Benzerleri:                  Genetik soy ağacına göre C. gargaricus’un yanında duruyor fakat morfolojik olarak bu türe hiç benzemiyor.
                                     C. chrysanthus (tunik sert yumurta kabuklu)
                                     C. ancyrensis (tunik örgülü)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yaygın bulunan bir tür değil. Soğuk bir kış ve kuru bir yaz isteği vardır. Tübives’e göre neredeyse Türkiye’nin her tarafında bulunduğu görülüyor fakat ben bu türü şimdiye kadar hiçbir tarafta göremedim. Ben bunun bu kadar yaygın olduğunu sanmıyorum. Benim örneğimde yurt dışından özel olarak geldi. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder