Crocus macedonicus

Çiçeklenme:              Ekim - Kasım
Dağılım:                     Kuzey Yunanistan / Drama, Selanik, Ossa,
Yükseklik:                 350 m. - 700 m.
Habitat:                     Kalkerli arazide, tepelerin alt kısımlarındaki ince torfun bulunduğu noktalarda, eski islenmiş alanlarda yaygın olarak bulunuyor.
Çiçekler:                    Çiçekler leylak tonlarda, koyu mor veya lacivert keskin damarlıdır. Sadece çiçeklerine bakarak C. pallasii subsp. pallasii ‘den ayırmak mümkün değildir. Çiçek boğazı beyazdır. Çiçek tüpünün üst tarafları daha koyu mor tonlardadır.
Segmentler:                Stilus kırmızı, üç parçalı, anterler seviyesinde veya daha kısadır. Anterler sarı, filamentler ve çiçek boğazı beyaz ve tüysüzdür.
Yapraklar:                  Yapraklar 5-6 adet, 1- (-1.5) mm. eninde, çiçeklenme zamanında mevcuttur.
Korm ve tunik:           Örgülü fibrilli ve uzun boyunlu (5-10.5 cm. boyunda fakat ortalama 6-8 cm.)
Benzerleri:                  subsp. pallasii (fakat bu türde tunik boynu sadece 2 cm. boyunludur, yapraklar 10-17 adet gibi yüksek sayıdadır)                      
Yetiştirme:                  Kültürel olarak tamamen yeni bir türdür. Fakat bu bölgeden gelme olan çiğdem türlerinin hepsi İstanbul iklim şartlarında çok güzel sorunsuz olarak yetişiyor. C. pallasii türleri genelde çok fazla sulanmayı sevmez, yazın sıcak ve kuru bir iklim istiyor. Yazın soğanların tamamen çıkartılıp bir kenara koymalı  veya yağmurlara karşı önlem alınmalıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder