Crocus vaclavii

Çiçeklenme:              Ocak - Şubat
Dağılım:                     Yunanistan  / Atos Yarımadası / Agion Oros
Yükseklik:                 5 m. - 650 m.
Habitat:                     Athos yarımadasında deniz seviyesinden başlayarak 650 m. ye kadar olan yükseltilerde, granit kayalıklar arasındaki otluk alanlarda bulunuyor. Hatta sahil kenarlarında zaman zaman tuzlu su ile yıkanan alanlarda bile bulunuyor.               
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz veya çok açık mavi tondadır. Taç yaprakların içtekileri tek düze açık mavi-leylak tonlarda, dıştakiler ise genellikle beyaz üzerine mor-kahve şeritli, şeritlerin etrafı damarlı, nadiren tamamen noktalıdır. Çiçek boğazı tüysüz sarıdır. Çiçek tüpünün alt tarafları açık renkte beyaz ve üst tarafları koyu renkli veya koyu şeritlidir.
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı tonlarda, üç dallı, dalların uçlarında hafif bir genişleme görülür.  Aşağı yukarı anterler seviyesindedir. Anterler 11-15mm. boyunda, sarı renkte, bazen (%20 gibi) gri veya siyah konnektifdir. Filamentler sarı, 8-10 mm. boyunda ve papilozdur.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-5 (ortalama 3.5) adet, 2.5-3 mm. eninde, ribsiz, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik dıştakiler daha sert ve içtekiler biraz daha yumuşak kabuklu ve belirgin yüzüklüdür. Yüzüklerin etrafında belirgin dişler görülmez.
Benzerleri:                  C.biflorus (anterler tamamen sarı, taç yapraklarda mavi tonlar görülmez,) 
                                      C. bifloriformis (anterler tamamen sarı, 0.5-1 mm. gibi daha ince, mavi tonlar görülmez,)
                                      C. stridii (çiçeklerde mavi tonlar görülmez, yapraklar 5-8 gibi yüksek sayıdadır,)
Yetiştirme:                  Bu kadar düşük bir yükselti ve neredeyse kışın olmadığı bir doğal ortamdan geldiğine göre harika bir kültür örneği olabilir. Sıcak bir yaz ve serin bir kış isteği bulunuyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder