Colchicum baytopiorum

Çiçeklenme:              Ekim - Kasım
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Güney Batı Anadolu / Antalya, Isparta
Yükseklik:                 50 m. - 1000 m.
Habitat:                     Pinus orman içindeki kalkerli kayalıklar ve makilik aralarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler harika leylak - pembe tonlarda, orta boyda, huni veya hafif çan şeklindedir. Bazı formlarda çiçek merkezinde yıldız gibi parlayan beyaz bir bölge görülür. Son zamanlarda çiçekleri tamamen beyaz olan lokasyonları da bulundu.
Segmentler:                Stilus beyaz renkte, tel gibi düz şekilli, uçlarda herhangi bir eğilme yok, anter seviyesinde veya bir miktar üzerindedir. Anterler parantez şeklinde açık sarı konektif renksizdir. Filamentler stigma gibi dik duruşlu, beyaz renkte filament kökleri ise şişkin ve sarı renktedir. Bu şişkin sarı renkteki filament kökleri bu türün en temel özelliğini oluşturmaktadır.
Yapraklar:                  Yapraklar çimen yeşilli,  3 adet, geniş, dik duruşlu, belirgin kanallı ve çiçeklenme döneminde mevcuttur.
Korm ve tunik:           Korm hafif uzun yuvarlakımsı,  alt kısımdaki çıkıntı belirgin olarak görülüyor ve bazı örneklerde ise yatay sobolifer şekillidir. Tunik açık veya koyu kahve renkte, ince zarımsı veya kağıtsı ve boyunsuzdur.
Benzerleri:                  C.boissieri (yapraklar ilkbaharda çıkar, filament kökleri yeşil ve şişkin değil,) 
Yetiştirme:                  Kültürel olarak küçük pembe çiçekleri ile çok sevilen yay ve yaygın olarak birçok koleksiyonda bulunan bir türdür. Düşük yükselti türü olduğundan dolayı bahçelerde yetiştirmek için çok uygun bir türdür. Tek sorun yaprakları sonbaharda çiçekleri ile birlikte büyümeye başladığı için sert kış donmalarında yaprakları zarar görüyor. Sert kış donlarına karşı mutlaka önlem almak gerekir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder