Colchicum szovitsii subsp. szovitsii

Syn: C. szovitsii var. nivale, C. bifolium, C. hydrophilum, C. nivale, C. acutifolium, 
Çiçeklenme:              Şubat - Mayıs
Dağılım:                     Kafkasya, İran, Türkiye / Bolu, Kars, Hakkari, Ağrı, Ankara, Diyarbakır, Erzincan, Gümüşhane,  Kütahya, Tekirdağ, Antalya,
Yükseklik:                 200 m. - 3250 m.
Habitat:                     Pinus orman kenarlarında, ıslak çayırlık alanlarda genellikle eriyen karların etraflarında hafif su tutan kısımlarda görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-7 adet, açık pembe ile koyu eflatun arasında veya bazı formlarda tamamen beyaz renktedir. Çiçekler genelde çan şeklinde,  taç yapraklar ince veya geniş yapılı ve uçları sivridir. Çiçekler çok hoş kokuludur.  Bu türde çiçekler renk ve şekil bakımından çok zengindir.
Segmentler:                Stilus elma yeşili tonlarında, dik duruşlu, filament seviyesinin altında ve kısadır. Filamentler elma yeşili renkte, 7-11 mm. boyunda, tüysüz, yanlara doğru kavisli, uçları ince ve kökleri ise çok kalındır.  Anterler morumsu veya yeşilimsi siyah ve polenler sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar tüysüz,  2-3 adet, geniş dil şeklinde, dik duruşlu ve çiçeklenme döneminde bulunuyor.
Korm ve tunik:           Korm yuvarlakımsı, alt kısımdaki çıkıntı belirgin olarak görülmüyor. Tunik açık veya koyu kahve renkte, ince zarımsı, kağıtsı ve zayıf boyunludur.
Benzerleri:                  C. triphyllum (çiçekler yuvarlak yapıda, filamentler beyaz, kökü ise şişkin ve sarı renktedir. Yapraklar her zaman 3 adet ve daha incedir. ) 
                                     C. trigynum (yapraklar ince yapılı, çiçek tüpü ezik, )
                                     C. szovitsii subsp. brachyphyllum (.....)
Yetiştirme:                  Bu tür doğada olduğu gibi kültürel olarak ta yaygın yetiştirilen bir türdür. Soğuk, karlı bir kış ve serin bir yaz isteği bulunuyor. Soğuk kuzey ülkelerinde bahçelerde hiçbir koruma gerektirmeden yetişiyor. Çiçeklenme döneminde çok fazla su istiyor. Doğal ortamda adeta suyun içinde çiçek açıyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder