Colchicum triphyllum

Syn; C. bulbocodioides, C. bibersteinii, C. catacuzenium, C. ancyrense, C. montanum,
Çiçeklenme:              Şubat - Mayıs
Dağılım:                     Kuzey Batı Afrika, İspanya, Yunanistan, Güney Rusya, Türkiye, / Batı, Orta ve Güney Anadolu /
Yükseklik:                 700 m. - 2100 m.
Habitat:                     Dağların zirve kısımlarında özellikle eriyen karların etrafında yaygın olarak görülür. Genellikle taşlık ve kayalık yamaçlarda verimsiz toprakları tercih ediyor.
Çiçekler:                    Çiçekler açık pembe veya eflatun tonlardadır. Çiçekler genellikle yuvarlak hatlıdır. Acı çiğdemler arasında küçük ve kompak boyutları ile ilgi çekiyor.
Segmentler:                Stilus filamentlerin boyunda, dik duruşlu, beyaza yakın samani renkte, tepede herhangi bir şişme veya kırılma görülmez. Filamentlerin üst tarafları samani beyaz, kökleri ise belirgin olarak şişkin ve altın renginde daha koyu sarıdır. Anterler siyah konektif gri – renksiz ve polenler sarıdır.   
Yapraklar:                  Yapraklar bu türde her zaman üç adettir. Çiçeğin ismi de bu özelliğinden gelmektedir. Yaprakların ortası kanal şeklinde çukurdur fakat belirgin kanal izleri görülmüyor. Çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde mevcuttur.
Korm ve tunik:           Korm hafif uzunsu, topuktu, tunik ise zarımsı ve açık kahve renktedir.
Benzerleri:                  C. burttii (tunik sert derimsi, siyaha yakın renkte, topuk ucu düz, filamentlerin kökü sarı değil pembe tonlardadır) 
                                      C. atticum (düzenli bir çiçek tüpü bulunmaz, daha çok ezilmiş gibidir)
                                      C. trigynum (düzenli bir çiçek tüpü bulunmaz, daha çok ezilmiş gibidir)
                                      C. szovitsii subsp. szovitsii (yapraklar daha geniş, filament kökleri yeşil,)
Yetiştirme:                  Doğada çok yaygın olarak bulunmasına karşılık kültürel olarak yaygın bulunan bir tür değildir. Sadece birkaç koleksiyonda bulunuyor. Uzun, soğuk, karlı bir kış ve serin bir yaz isteği bulunuyor. İstanbul şartlarında yetişmesi çok kolay görünmüyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder