Colchicum atticum

Syn: Merendera attica,
Çiçeklenme:              Kasım - Şubat
Dağılım:                     Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye / Batı Anadolu / Bolu, Afyonkarahisar, Ankara, Bilecik, Burdur, Bursa, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Antalya,
Yükseklik:                 100 m. - 2000 m.
Habitat:                     Kalkerli kayalık yamaçlarda, otlatılmış kısa otluk ve çam ormanları etraflarındaki açıklık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-6 adet, beyaz, pembe veya eflatun tonlarda, taç yapraklar ince yapılı, çiçek tüpü bulunmadığı için çiçekler yer seviyesinde ve çok parçalara ayrılmış şekilde bulunur.
Segmentler:                Stilus beyaz, çok açık pembe veya leylak renkte, dik duruşlu, uçlardan incelerek yanlara doğru kıvrılıyor, filamentlerin seviyesinde veya bir miktar üzerine çıkar. Filamentler kökten uçlara doğru sürekli inceliyor, beyaz, açık veya koyu eflatun renklerde, uçları daha koyu eflatun, kök kısmı ise koyu kahve veya yeşilimsi sarı tondadır. Anterler siyah ve polenler sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-5 adet, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya bir miktar altında bulunuyor. Yapraklar ince yapılı, ortadan belirgin kanallı ve kenarları tüylüdür.
Korm ve tunik:           Korm dikine uzunsu, tunik siyah renkte, sert yapıda, boyunsuz, alt kısmı topuksuz ve çaprazlamasına düz kesimlidir.
Benzerleri:                  C. soboliferum (korm sobolifer, zarımsı tunik,) 
                                     C. kurdicum (zarımsı tunik, anterler sarı, yapraklar tüysüz, dil şekilli ve çok geniş yapılıdır.)
                                     C. trigynum (ince zarımsı tunik, taç yapraklar kısa ve geniş, )
Yetiştirme:                  Yaygın bulunan bir tür değildir. Soğuk, karlı bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunuyor. 
Colchicum atticum Bilecik










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder