Colchicum kurdicum

Syn: Merendera kurdica
Çiçeklenme:               Şubat - Mayıs
Dağılım:                     Kuzey Irak, Türkiye, / Güney Doğu Anadolu / Van, Hakkari,
Yükseklik:                 1800 m. - 3000 m.
Habitat:                     Dağların zirve kısımlarındaki alpin alanlarda ve özellikle eriyen karların etrafındaki ıslak yerlerde görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-(2) adet, açık veya koyu pembe - mor tondadır. Çiçekler genellikle yuvarlak hatlıdır. Tepaler nispeten kısa (30-35 x 10 mm.) ve geniş yapılıdır. Çiçek boğaz daha açık veya beyazdır. Çiçek tüpü kısa ve alt kısımları parçalara bölünmüştür.
Segmentler:                Stigma dik duruşlu, beyaz veya yeşilimsi sarı renkte, uçlardan yanlara doğru kıvrık, stamenlerin boyunda veya daha kısadır. Filamentler 8-9 mm. boyda, yeşilimsi sarı, köklerde belirgin genişliyor ve daha belirgin sarıdır. Anterler 3-4 mm. boyda, sarı renkte bazen konektif gridir.    
Yapraklar:                  Yapraklar 3 adet, tüysüz, grimsi yeşil renkte, çiçeklenme döneminde 4-12 x 3-3 cm. gibi geniş yapılıdır. Çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya üzerinde bulunur.
Korm ve tunik:           Korm elipsi, tunikler zarımsı, dıştakiler kahve ve içtekiler daha açık renkte ve boyun 1-3 cm gibi kısadır.
Benzerleri:                  C. szovitsii (çiçekler renk ve şekil olarak beziyor olsa da çiçek tüpü yekparedir.) 
                                    C. trigynum (yapraklar 2-3 gibi daha az sayıda, daha ince yapalı, 1-4 x 0.2-06mm. boyutlarında, yapraklar koyu yeşil renkte ve dış yüzeyindeki çizgiler belirginleşiyor,)
Yetiştirme:                  Uzun karlı bir kış ve serin bir yaz isteği var. Özellikle geniş yaprakları çiçeklerinden daha dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder