Colchicum chlorobasis

Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Konya
Yükseklik:                 1000 m. - 1750 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde, ardıç çalılıkları etraflarında, dikenli çalılık altlarında bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, çiçek tüpü sarımsı beyaz, 2-5 cm. boydadır. Çiçekler parlak roze – leylak, çiçek boğazı belirgin beyazdır. Çiçekler huni şeklinde, güneşte taç yapraklar tamamen açılır.
Segmentler:                Stamenler 2-2.5 cm. boyda, filamentler beyaz alt kısımları yeşil ve hafif genişliyor. Anterler sarı, versatil, fasulye şeklinde, 5-9 mm. boydadır. Stilus beyaz, stamenler seviyesinde veya bir miktar üzerindedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-5 adet, yer seviyesinden çıkmaya başlıyor, stem bulunmaz, dik duruşlu, 8-13 x 0.7-1cm. boyutlarında ve çiçeklenme zamanında görülmez.
Korm ve tunik:           Korm elips veya yuvarlakımsı, düzensiz şekilli, bir veya iki loblu, kısmen sobolifer yapıda, tunik ince zarımsı ve açık kahve renkte, 2-6cm. gibi boyunludur.
Benzerleri:                  C. boissieri (taç yapraklar daha geniş, çiçek boğazı bu denli belirgin beyaz değil, 3 gibi daha az yapraklı, korm belirgin sobolifer ve tunik boyunsuzdur.)
                                    C. sieheanum (çiçek boğazı beyaz değil,  )
                                    C. baytopiorum (filament kökleri altın sarısı ve şişkindir, çiçek boğazı beyaz değildir, çiçeklenme döneminde yaprakları bulunur, ) 
Yetiştirme:                  Kültürel olarak çok yeni bir türdür. Soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunuyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder