Colchicum sieheanum

Çiçeklenme:              Kasım - Aralık
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İçel,
Yükseklik:                 1400 m.
Habitat:                     Genellikle kalkerli arazilerde, pinus orman açıklıklarında, kırmızı killi toprakların bulunduğu kayalık alanlarda bulununur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, açık veya koyu roze – leylak renkte, dar huni şeklinde, taç yaprakları diğer benzerlerine göre daha ince yapıdadır.
Segmentler:                Stilus beyaz veya eflatun renkte, dik duruşlu, uçlarda genişleme veya kıvrılma belirgin değil, stamenler seviyesinde veya üzerindedir. Anterler sarı, ince yapılı, ortadaki düzlük görülmez ve polenler sarıdır. Filamentler beyaz veya açık sarı ve filament kökleri belirgin sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, 0.2-0.6 cm. genişlikte, çiçeklenmenin hemen ardından veya çiçeklenme döneminde görülmeye başlıyor.
Korm ve tunik:           Korm elips veya yuvarlaksı, 1-2 loblu, tunik ince zarımsı, koyu kahve renkte, 1.5-5 cm. boyunludur.
Benzerleri:                  C. boissieri (filament kökleri yeşil, korm belirgin sobolifer, anterler daha geniş ve ortadaki düzlük alan belirgin,)
                                    C. chlorobasis (filament kökleri yeşil, çiçek boğazında beyaz bölge bulunuyor,)
                                    C. baytopiorum (korm boyunsuz, yapraklar 3 adet, yapraklar 1.5-4.5cm gibi daha geniş, yapraklar belirgin olarak çiçeklenme döneminde görülür, )
Yetiştirme:                  Kültürel olarak bilinen bir tür değildir.

Ancak aşağıdaki adresten bu türün birkaç fotoğrafına ulaşabildim.
http://colchicaceae.e-monocot.org/sites/colchicaceae.e-monocot.org/files/KCOLC000416_Colchicum_sieheanum_01.jpg

http://colchicaceae.e-monocot.org/sites/colchicaceae.e-monocot.org/files/KCOLC000420_Colchicum_sieheanum_05.jpg


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder