Colchicum heldreichii

Syn: Colchicum candidum var hirtiflorum
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Endemik  / Türkiye / Konya, Antalya,
Yükseklik:                 1600 m. 2338 m.
Habitat:                     Genellikle kızıl topraklarda,  dağlarda ve yol kenarlarındaki küçük çimenli düzlüklerde bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-4 adet, ince yapılı, çiçek tüpü beyaz veya sarımsı beyaz renkte, çiçekler ince huni şeklinde, tepaller beyaz veya çok açık pembe – leylak renkte, mozaik desenler bulunmaz ve damar çizgileri belirgin değildir. Kurumaya başlayan çiçekler kırmızımsı bir renge dönüşür.
Segmentler:                Filament kanalı tüysüz, veya alt kısımlarda çok küçük bir alanda kısa tüyler görülebilir.  Stamenlerin tepallere oranı 1/3 veya ½ ve 0.9-1.9 cm. boyundadır. Filamentler beyaz kökleri sarı ve hafif şişkindir. Anterler 4-7 mm. boyunda sarı, ortasındaki düzlük ince, filamentlere eşit boyda veya 1/3 oranında ve polenler sarıdır. Stilus kanca uçlu ve belirgin olarak stamenlerden daha uzundur.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, yer seviyesinde yoğunlaşır, 7-15 x 1-2.5 cm. boyutlarında, linear yapıda, dik duruşlu ve çiçeklenmeden sonra görülür.
Korm ve tunik:           Korm elipsi ova, tunik zarımsı veya yarı zarımsı, dıştakiler daha kalın ve koyu kahve, içtekiler daha ince ve açık kahve renkte, 2.5-9 cm. boyunludur.
Benzerleri:                  C. kotschyi  (tüm organları daha büyük, stamenlerin taç yapraklara oranı ¼  (heldreichii 1/2 dir, kurumuş yapraklar kırmızılaşmaz, filament kanalları belirgin tüylüdür, anterler filamentlere eşit veya daha uzundur,)
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bulunmuyor. Sıcak kuru bir yaz ve soğuk bir kış isteği bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder