Colchicum kotschyi

Syn: C. candidum var. hirtiflorum, 
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     İran, Irak, Türkiye / Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Elazığ, Bingöl,
Yükseklik:                 1000 m. – 3000 m.
Habitat:                     Genellikle kalkerli nadire, granit ve kırmızı killi topraklarda, tepe yamaçlarında, taşlık ve kayalık etraflarında,  pinus ve meşelik koruluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 2-6 (-11) adet, huni şeklinde, beyaz veya açık pembe – leylak arasında, 3-5 x 6-12 cm. boyutlarında, Çiçek tüpü açık sarı ve daha kalın görünüyor.
Segmentler:                Filament kanalı tüylü, filamentler 7-12 mm. boyunda, üst kısımları beyaz, alt kısımlar belirgin olarak şişkin, tüysüz ve açık sarı renktedir. Anterler sarı, 8-12 mm. boyunda, zarımsı kenarlıklı ve polenler sarıdır. Stilus dik duruşlu, anterlerin bir miktar üzerimde, beyaz renkte, üst kısımlardan aşağı doğru kıvrımlıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar yerden yüksekliği 2-9 cm. boyunda stamen üzerinde, 3-4 adet, 10-12x 3-5 cm. gibi geniş yapılı, elipsi, dik duruşlu, İlkbaharda çiçeklenmeden sonra görülür ve yaprak kenarları hafif dalgalıdır.
Korm ve tunik:           Korm elipsi, alt kısımda sıklıkla topuk görülür, tunik zarımsı veya yarı sert kabuklu, 3-9 cm. gibi boyunlu, dıştakiler koyu ve içtekiler açık kahve renklidir.
Benzerleri:                  C. balansae  (tunik 25-50 cm. gibi çok uzun boyunlu, )
                                     C. decaisnei  (yapraklar daha ince yapraklı stamensiz ve yere yatık olarak duruyor, )
                                     C. heldreichii (2n=54 ( C. kotschyi 2n=20,) çiçekler  ve yapraklar daha küçük, yapraklar yer seviyesinde yoğunlaşıyor, )
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bulunmuyor. İstanbul iklim şartlarında hiçbir korumaya ihtiyaç duymadan çok güzel yetişip çoğalıyor. Soğuk bir kış ve serin bir yaz isteği bulunuyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder