Colchicum decaisnei

Syn: C. brevistylum, C. laetum, C. troodi,
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Batı Suriye, Lübnan, İsrail, Türkiye / Antalya, Hatay,
Yükseklik:                 0 m. – 1000 m.
Habitat:                     Çam ormanları, meşe çalılıkları, makilik alanlardaki kayalık ve taşlıkların kuzeye bakan kesimlerinde bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 3-6 adet, ince veya geniş huni şeklinde, taç yapraklar 2-4.5cm. boy x 4-10mm. genişlikte, beyaz, bazen açık pembe - leylak renktedir. Mozaik desenler görülmez.
Segmentler:                Filament kanalı düzensiz tüylü, filamentler 1.2-2.4 cm. boyunda, ince, beyaz, alt tarafları sarıdır.  Anterler versatil, 4.5-7mm. boyunda, sarı veya açık sarı renkte, ortasında belirgin düzlük bölge bulunur ve polenler sarıdır. Stilus beyaz, anterler seviyesinde veya hafif üzerinde, dik duruşlu veya uçlardan hafif kıvrımlıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-5 adet, 12-20 x 1-4 cm. boyutlarında, yarıya kadar orta damarlı, düz şeritsi, hafif dalgalı, dik duruşlu ve çiçeklenmeden sonra ilkbaharda görülür.
Korm ve tunik:           Korm yuvarlak veya elipsi, tunik zarımsı veya bazen yarı sert kabuklu, açık veya koyu kahve renkte ve 3-9 cm. boyunludur.
Benzerleri:                  C. polyphyllum  (tunik boyunsuz, kormun alt kısmında belirgin topuk bulunur,)
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bulunmuyor. Sıcak kuru bir yaz ve ılıman bir kış isteği bulunuyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder