Crocus yakarianus

Çiçeklenme:              Mart - Mayıs
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Doğu Anadolu / Malatya
Yükseklik:                 1900 m.
Habitat:                     Yüksek dağ açıklıklarında, kayalık yamaçlarda ve özellikle tepelerin kuzey ve doğu yamaçlarında görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler genel olarak C. tauri ye çok benziyor. Göze çarpan en önemli özellik çiçekler neredeyse tamamen beyaz, taç yaprakların dışı gri - mavi arasında silik lekeli veya çizgili, çizgiler nadiren taç yaprakların tepesine kadar uzanır. Oysa C. tauri de mavi tonlar ağırlıkta, taç yaprakların dışındaki çizgi ve lekeler daha belirgindir. Çiçek boğazı açık veya koyu sarı renktedir.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renkte, anterlerin üst seviyesinde kısa üç parçaya ayrılır, aşağı yukarı anter anter seviyesinde, stigma hafif genişliyor fakat C. tauri gibi belirgin fırfırlı değildir. Filamentler 5-9 mm. boyunda, tüysüz, sarı; anterler 7-11 mm. boyunda, sarı, konektif renksiz ve polenler sarıdır. C. yakarianus 1/1 e yaklaşan anterlerin filamentlere oranı ile C. tauri den çok belirgin bir şekilde ayrılıyor. (tauri 1/3 veya üzerinde)
Yapraklar.                  Yapraklar 3-8 adet, 1.2-2.8 mm. genişlikte, çiçeklenme dönemin da aşağı yukarı aynı seviyede bulunur.
Korm ve tunik:           Tunik zarımsı, alt kısımdan dikine ince parçalara ayrılır ve yüzükler belirgin olarak görülmez.
Benzerleri:                  C. tauri  (çiçekler mavi tonlarda, daha koyu ve canlı renkli, apex kısmında yukarıya doğru uzayan mavi – mor bölge daha belirgin, 2n = 20-22, (yakarianus 2n=14), filamentlerin anterlere oranı 1/3 veya üzerinde iken (yakarianus 1/1 civarında,)                      
Yetiştirme:                  Kültürel olarak tauri grubu uzun bir kış ve serin bir yaz isteği bulunuyor. Soğuk Avrupa ülkelerinde çok güzel yetişmesine karşılık İstanbul gibi kışları serin ve kısa olan yerlerde yetişmesi çok kolay değil.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder