Colchicum speciosum

Syn: C. bornmüelleri, C. giganteum, C. speciosum var. lenkoranicum, 
Çiçeklenme:              Ağustos - Ekim
Dağılım:                     Kafkasya, Kuzey İran, Türkiye / Kuzey Anadolu / Bolu, Kastamonu, Ankara, Amasya, Samsun, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Trabzon, Artvin, Rize, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Kars,
Yükseklik:                 700 m. - 2600 m.
Habitat:                     Alpin veya yarı alpin çayırlıklar, nemli otlu veya taşlı yamaçlarda ve özellikle kuzeye bakan kesimler bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-3 adet, beyaz, açık pembe - leylak tonlarda, geniş çan şekilli, çiçek tüpü beyaz, yeşilimsi sarı renktedir. Çiçek boğazı daha açık veya tamamen beyazdır.
Segmentler:                Stilus beyaz veya açık sarı tonlarda, uçlarda belirgin genişleme görülmez hafif yanlara doğru kıvrılıyor, anterler seviyesinde veya daha kısa boydadır.  Anterler 8-13mm. boyunda, açık veya koyu sarıdır. Ancak Kuzey Batı Anadolu taraflarında açık veya koyu mor renklerde ve çiçekler nadiren çok hafif mozaik desenlidir. Polenler sarıdır. Filamentler 10-18 mm. uzunlukta, tüysüz, beyaz, açık sarı veya yeşil, dik duruşlu ve filament kanalının etrafı ise kısa tüylüdür.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-5 adet, oldukça geniş yapılı, stamen üzerinde, dik duruşlu ve çiçeklenmeden sora ilkbaharda çıkar.
Korm ve tunik:           Korm hafif uzun elipsi, alt kısımdan topuklu, dıştaki tunikler koyu, içtekiler daha açık kahve renkte, zarımsı veya derimsi ve 3.5-12 cm. boyunludur.
Benzerleri:                  C. davisii ( yaprak sayısı 3 ü geçmez)
Yetiştirme:                  Doğal ortamda olduğu gibi kültürel olarak ta çok yaygın olarak yetiştiriliyor. Soğuk ve daha serin Avrupa ülkelerinde çok güzel yetişmesine karşılık. İstanbul iklimi biraz kuru kalıyor. Uzun soğuk bir kış ve serin bir yaz isteği bulunuyor. Bahçelerin hafif gölgeli köşeleri tercih edilmelidir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder