Colchicum davisii

Syn: C. speciosum sensu,
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep,
Yükseklik:                 1000 m. – 1950 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde, genellikle kuzeye bakan kayalık yamaçlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler  2-5 adet,  güzel kokulu, huni veya çan şeklinde, alt tarafları sarımsı beyaz üst tarafları daha koyu leylak – mor tonda, hafif veya belirgin mozaik desenli, çiçeklerin boğazı veya alt kısımları neredeyse tamamen beyaz ve taç yaprakların üst kısımlarında orta beyaz çizgi belirginleşiyor. Genel olarak C. speciosus ile C. cilicicum arasında bir görünümdedir.
Segmentler:                Filament kanalları özellikle etrafı kısa tüylüdür. Stamenlerin taç yapraklara oranı 1/3 – 1/2 dir. Stamenlerin boyu 1.8-2.3 cm. civarındadır. Filamentler beyaz, köklerde nadiren hafif şişkinlik görülür ve açık sarıdır. Anterler 10-16 mm. boyda, kavisli, orta kısımdaki düz alan yok veya çok ince, filamentlere oranı ½ - 2/3 ve polenler sarıdır. Sitilus beyaz renkte, belirgin olarak stamenlerin üzerinde bazen taç yaprakların seviyesinde, beyaz bazen morumse renkte, uçları hafif şişkin ve yanlara doğru kıvrılıyor.
Yapraklar:                  Yapraklar 3 adet, 17-35 x 5-7.5 boyutlarında, 4-6 cm. stem üzerinde dağılıyor ve çiçeklenmeden sonra ilkbaharda görülür.
Korm ve tunik:           Korm ince, düzensiz elipsi ve topukludur. Tunik açık veya koyu kahve renkte, ince zarımsı, 3-15cm. gibi boyunlu,
Benzerleri:                   C. speciosum (3-5 gibi bol yapraklı, yapraklar stamen üzerinde daha aralıklı konumda, mozaik desenler görülmez, filamentler yeşil, stigma düz ve kısadır,)
                                      C. cilicicum (kormlar düzenli ve yuvarlağa yakın, stamenler daha uzun, anterler daha kısa ve ince,)
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bilinen ve yetiştirilen bir tür değildir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder