Colchicum cilicicum

Syn: Colchicum byzantinum var cilicicum, Colchicum byzantinum,
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Suriye, Lübnan, Türkiye, / Güney Anadolu / Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Niğde, İçel, Isparta, Muğla,
Yükseklik:                 350 m. - 2300 m.
Habitat:                     Meşe veya pinus orman etraflarındaki otluk alanlar, kayalık yamaçlar ve dere kenarlarında görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler 2-7 adet, beyaz, leylak,  pembe tonlarda, iri yapılı, bol çiçekli, çiçekler açık huni şeklindedir. Taç yapraklar ince uzun yapılı, düz veya silik halde mozaik desenlidir.
Segmentler:                Stilus beyaz ile eflatun – mor tonlarda, uçları kıvrık, boyu anterlerin üzerinde, bazen taç yaprakların seviyesine kadar uzanabilir ve genellikle dik duruşludur. Anterler 6-10 mm. boyunda, altın sarı renkte, ortada bulunan çok ince veya belirsizdir.  Filamentler dik duruşlu, beyaz veya leylak renkte, kökleri ise sarımtırak ve belirgin bir şişme görülmez. Filament kanalı kısa tüylüdür,
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, 3-15 cm. boyunda stem etrafında ve yarı dik duruşlu, 17-30 x 4-7 cm. boyutlarında ve çiçeklenmeden sonra ilkbaharda görülür.
Korm ve tunik:           Kormlar yuvarlağa yakın elipsi, tunik yarı sert kabuklu, derimsi, koyu veya açık kahve renkte, 3-15 cm. civarında boyunludur.
Benzerleri:                  C. turcicum (yapraklar spiral dalgalıdır, 5-8 gibi bol yapraklı, ) 
Yetiştirme:                  Kültürel olarak yaygın bulunan ve hiçbir korumaya ihtiyaç duymadan açık bahçelerde yıllarca yaşayabilir. Saksıda yetiştirmek için ise biraz iri bir türdür. Soğuk bir kış ve kuru bir yaz isteği bulunuyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder