Colchicum turcicum

Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Kuzey Yunanistan, Güney Bulgaristan, Türkiye / Trakya / Edirne, Kırklareli, İstanbul,
Yükseklik:                 50 m. - 200 m.
Habitat:                     Meşe ormanı ve koruluk etraflarındaki çayırlık alanlarda sıklıkla bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler leylak - pembe tonlarda, iri yapılı, bol çiçekli, huni şeklindedir. Taç yapraklar ince uzun yapılı, düz renk damarlı nadiren çok silik halde mozaik şekilleri beliriyor.
Segmentler:                Stilus beyaz ile eflatun – mor tonlarda, uçları golf sopası şeklinde kıvrık, boyu anterlerin üzerinde taç yaprakların seviyesine kadar uzar ve genellikle yanlara doğru sarkık duruşludur. Anterler sarı renkte, hemen hemen düz şekilli, slaş (/) şeklinde ortadan filamentlere bağlıdır.  Filamentler dik duruşlu, beyaz renkte, kökleri ise hafif sarımtırak ve belirgin bir şişme görülmez.
Yapraklar:                  Yapraklar gri yeşil renkte, 5-8 gibi bol ve geniş yapraklıdır. Yaprakların ortasında çok belirgin kanal izleri bulunmaz, spiral dalgalı bir şekildedir.
Korm ve tunik:           Kormlar oldukça iri yapılı,  yuvarlakımsı bir yapıda,  alt kısımdaki çıkıntı diş belirgin olarak görülüyor. Tunik sert kabuklu, derimsi, siyah –sülfür renkte, boyunsuz veya kısa boyunludur.
Benzerleri:                  C. cilicicum (yapraklar spiral değil,) 
Yetiştirme:                  Düşük yükselti türü olduğundan dolayı bahçelerde yetiştirmek için çok uygun bir türdür. Hiçbir korumaya ihtiyaç duymadan açık bahçelerde yıllarca yaşayabilir. Saksıda yetiştirmek için ise biraz iri bir türdür.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder