Colchicum dolichantherum

Syn: C. balansae var. macrophyllum, C. macrophyllum, 
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Kuzey Suriye, Türkiye / Antalya, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep,
Yükseklik:                 30 m. – 1500 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde, dolinlerde, meşelik etraflarında hafif gölgelik alanlarda, otlu çayırlıklarda ve makilik alanlarda görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler  5-15 gibi bol çiçekli, çiçek tüpü 3-6 cm. gibi uzun, beyaz veya rose – leylak tonlarda, düz veya nadiren hafif mozaik desenler görülür.
Segmentler:                Filament kanalları tüysüz veya etrafı kısa tüylüdür. Stamenlerin taç yapraklara oranı 1/3 – ½ oranındadır. Filamentler beyaz ve şişkin kökleri açık sarı-portakal renktedir. Anterler 8-15 mm. boyunda, yoğun olarak filamentlerden daha uzun, açık veya koyu sarı, geniş konnektif renksiz, ortasında belirgin düzlük bir bölge görülür ve polenler sarıdır. Sitilus beyaz renkte, anterlerin üzerinde veya aynı seviyede, uçları hafif şişkin ve yanlara doğru kanca gibi kıvrılıyor.
Bu türün en belirgin özelliği uzun anteri ve kısa filamentlerinin bulunmasıdır. Öyle ki fotoğraflardan bakıldığında filamentleri belirgin olarak görülmüyor.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-5 adet, 25-50 (veya daha uzun) x 5-10 cm. boyutlarında, en alttaki yer seviyesinde ve diğerleri stem üzerinde dağılıyor ve çiçeklenmeden sonra ilkbaharda görülür.
Korm ve tunik:           Korm elipsi, tunik sert veya yarı sert kabuklu, açık veya koyu kahve renkte ve 4-15 cm. gibi uzun boyunludur. 
Benzerleri:                   C. balansae (tunik boynu 20-50cm. gibi çok uzun, 3-6 gibi az çiçekli, anterler filamentlerden daha kısa, yapraklar daha kısa,)
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bilinen ve yetiştirilen bir tür değildir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder