Colchicum balansae

Syn; Colchicum candidum,
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Yunanistan,(Ege adaları, Attica) Türkiye / Güney ve Güney Batı Anadolu / Aydın, Muğla, Antalya, İçel, Gaziantep!,
Yükseklik:                 50 m. – 2000 m.
Habitat:                     Taşlık açıklıklar, pinus koruluklar, makilik, meşelik alanlarda değişik tipteki topraklarda bulunuyor.
Çiçekler:                    Çiçekler  3-6 adet, çiçek tüpü 2-6 cm. gibi uzun, beyaz veya açık morumsu – leylak tonlarda, nadiren hafif mozaik desenler görülür.
Segmentler:                Filamentler 1.5-3 cm. boyunda, beyaz ile sarı arasın renkte alt kısımlar belirgin bir genişleme görülmüyor. Anterler dışa doğru ters parantez gibi kıvrık, 8-16mm. boyda, sarı renkte ortasında belirgin düzlük bir bölge görülür, polenler sarıdır. Sitilus anterlerin üzerinde, uçları hafif şişkin ve yanlara doğru kıvrılıyor, beyaz bazen uçlarda morumsu leylak renktedir
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, 15-30 x 3-6 cm. boyutlarında, yer seviyesinde, hafif dalgalı veya katlı yapıda ve çiçeklenmeden sonra ilkbaharda görülür.
Korm ve tunik:           Korm elipsi, tunik sert kabuklu, kırmızımsı koyu kahve renkte, çok uzun boyunludur.  (en az 20 cm. bazen 50 cm. ye kadar ulaşabilir) bu kadar ucun bir boyun başka hiçbir türde bulunmuyor.
Benzerleri:                  Aslında bu denli uzun bir tunik boyun yapısı ile diğer türler ile karıştırılması imkansızdır.
                                     C. dolicantherum (tunik boynu 4-15cm. gibi daha kısa, 5-15 gibi bol çiçekli, )
                                     C. imperatoris-friderici (tunik zarımsı 6-12cm. civarında, )
                                     C. decaisnei (tunik zarımsı, 3-9cm. gibi daha kısa boyunlu,)
Yetiştirme:                  Yaygın olarak yetiştirilen bir tür değildir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder