Colchicum imperatoris-friderici

Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İçel
Yükseklik:                 30 m. – 1650 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde, meşe çalılıkları etraflarında, makilik ve kayalık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler huni şeklinde, 5-10 adet, sarımsı - beyaz veya rose – leylak tonlarda, yeni çiçekler beyaz iken daha sonraları leylak eflatun tonlara dönüyor ve mozaik desenler görülmez, taç yapraklar ince narin yapılı,
Segmentler:                Stamenlerin taç yapraklara oranı 1/3 – ½ oranındadır. Filamentler beyaz uçları sıklıkla eflatun renkte ve kökleri çok hafif şişkin ve ten rengindedir. Anterler versatil, saman sarısı, 8-10mm. boyunda, boyu filamentlerin boyuna eşit veya yarısı kadar, ortasındaki düzlük ince ve belirgindir ve polenler sarıdır.  Sitilus beyaz bazen leylek renkte, stamenlerin üzerinde veya aynı seviyede, uçları hafif şişkin ve yanlara doğru kanca gibi kıvrılıyor.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-5 adet, 16-45 x 4.5-11 cm. boyutlarında, sert ve kalın yapılı, çiçeklenmeden sonra ilkbaharda görülür.
Korm ve tunik:           Korm 8 cm. genişliğe ulaşabilen oldukça büyük boyutlu, genişçe oval şekilde, zarımsı veya yarı sert kabuklu, kahve renkte, 6.5-12cm. boyunludur.
Benzerleri:                 C. balansae (tunik boynu 20-50cm. gibi çok uzun, )
                                    C. dolicantherum (tunik daha kalın ve sert kabuklu,  )
                                    C. cilicicum (tunik daha kalın ve sert kabulu, )
                                    Ayrıca bu türü benzerlerinden ayıran en belirgin özellikler, zarımsı ince taç yapraklar ve samani açık renkteki anterlerdir.
Yetiştirme:                Kültürel olarak bilinen ve yaygın olarak yetiştirilen bir tür değildir. 


Fotoğraflar daha sonra yüklenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder