Colchicum lingulatum subsp. rigescens

Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Muğla, Marmaris, Datça
Yükseklik:                 50 m. - 200 m.
Habitat:                     Pinus ve Erika açıklıklarında ultramafik taşlık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler  1-4 adet, alt tarafları beyaz üst tarafları açık veya koyumsu mor – leylak tonda, ince huni şeklinde, hafif mozaik desenli veya tamamen düz renkte, Çiçeklerin alt tarafları daha açık renkte ve dış tarafında taç yaprakların ortasında belirgin beyaz çizgi görülür, 7-19 gibi yoğun dikey damarlıdır.
Segmentler:                Filamentler beyaz, 1-2 cm. alt kısımlar çok hafif genişliyor, kökleri beyaz veya açık sarı, kanallar parlak tüysüzdür.  Anterler 4-7mm. boyda, açık veya koyu sarı renktedir, polenler sarıdır. Sitilus anterlerden daha uzun, sıklıkla taç yaprakların uçlarına kadar uzanır, beyaz renkte, tamamen düz veya uçlardan hafif kanca tiplidir.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, bazen ilaveten 1-2 adet ince yaprak bulunur. Falcate (söğüt yaprağı) şeklinde,  7-15 cm. x 1.5-4 cm. boyutlarında, alt kısımlardan hafif kanallı, oldukça kalın yapılı, kenarlardan hafif dalgalı ve ilkbaharda çıkmaya başlıyor.
Korm ve tunik:           Korm elipsi, tunik sert kabuklu, kırmızımsı koyu kahve siyah renkte, 3-10cm. boyunlu,
Benzerleri:                  C. chalcedonicum subsp. chalcedonicum (çiçekler keskin mozaik desenli,  anterler fuscous, çiçek tüpü daha kısa yere yakın duruyor, tepaller daha geniş, çiçekler hafif balonumsu, (subsp. rigescens ise daha çok bir gemici çapası gibi,)
                                     C. chalcedonicum supsp. punctatum (çiçek sayıları 1-2 gibi daha az, çiçek tüpü daha kısa, çiçek şekli daha geniş hunimsi, tunik boynu daha kısa )
                                     C. lingulatum subsp. lingulatum ( yapraklar 3.5-7 x 0.5-2.5 cm. gibi yarı yarıya daha kısa, )
Yetiştirme:                  Ultramafik kayaçlı topraklardan gelmesi, yetiştirilmesi konusunda hassas olduğunu gösteriyor. Bu tip topraklarda çok az sayıda acı çiğdem türü yetişiyor. Kireçli topraklarda yetişmesi pek kolay olmayabilir. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder