Colchicum chalcedonicum subsp. punctatum

Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Aydın, Muğla,
Yükseklik:                 700 m. - 1000 m.
Habitat:                     Çam ormanları aralarındaki açıklık alanlar, Mikaşist kayalık arazilerde küçük çalılık aralarında bulunur. Şimdilik sadece üç farklı lokasyondan biliniyor.
Çiçekler:                    Çiçekler  huni veya çan şekilli, açık veya koyu leylak tonlarda, taç yapraklar noktalı veya hafif silik mozaik desenli, subsp. chalcedonicum’a göre çiçekler biraz daha iri yapılıdır.
Segmentler:                Stilus beyaz veya leylak tonlarda, kanca uçlu, anterlerden daha uzun, köklerde belirgin bir genişleme görülmüyor. Anterler sarı, filamentler beyaz – leylak arası tonda ve köklerde belirgin şişme görülmez.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-6 adet, dik duruşlu, ve daha uzun, 15-22cm x 2-3 cm boyutlarında (subsp. chalcedonicum 4-10cm. x 1-2cm.)
Korm ve tunik:           Korm oval veya yuvarlaksı yapıda, alt kışında tabanı düz ve bir topuk bulunur. Tunik dıştakiler siyah içtekiler daha açık kahve renkte, sert derimsi yapıda ve boyunludur.
Benzerleri:                  subsp. chalcedonicum (çiçekler keskin mozaik desenli,  anterler kirli sarı, yapraklar daha kısa dalgalı)
Yetiştirme:                  Mikaşist topraklardan gelmesi, yetiştirilmesi konusunda hassas olduğunu gösteriyor. Kireçli topraklarda yetişmesi pek kolay olmayabilir. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder