Colchicum macrophyllum

Syn: C. latifolium var. longistylum, C. latifolium, 
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Yunanistan, (Girit, Rodos, Kos, Evia, ) Türkiye / Muğla,(Marmaris, Datça,  Bozburun, )
Yükseklik:                 20 m. - 600 m. (Girit 1400m. ye kadar)
Habitat:                     Pinus orman açıklıklarında kalkerli veya serpentin kayalık ve makilik alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-4 adet, geniş açık huni şeklinde, leylak – mor veya roze – mor renklerde, hafif veya belirgin mozaik desenli, çiçek merkezine doğru beyaz ton ağırlık kazanıyor. Çiçeklerin alt kısımları beyaz veya daha hafif desenlidir. Çiçekler güneşli havalarda yıldız şeklinde tamamen açılıyor.
Segmentler:                Stilus beyaz – leylak renkte, hafif kanca uçlu, anterlerin üzerinde, sıklıkla taç yaprakların uçlarına kadar ulaşıyor.  Anterler 7-13mm. boyunda, mor – kahve, ve polenler gri – yeşil renktedir. Filamentler 2.5-3.5 cm. boyunda, beyaz – leylak arasında, dik duruşlu, filament kanalları geniş ve tüysüz, filament kökleri ise sarımtırak ve hafif bir genişleme görülür.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, 25-35 x 7,5 cm. gibi oldukça geniş boyutlu, çiçeklenmeden sora ilkbaharda çıkar. Bazen dalgalı ve sıklıkla katlı gibidirler.
Korm ve tunik:           Korm aşağı yukarı yuvarlak veya hafif elips şeklinde, tunik sert kabuklu, koyu kahve veya siyah renkte, 9-20 cm. boyunludur.
Benzerleri:                  C. vareagatum (çiçekler daha keskin mozaik desenli, yapraklar daha ince ve kısadır,)
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bulunan bir tür değildir. Çiçek ve yapraklarının boyutları itibarı ile saksıda yetiştirmek için biraz fazla büyük boyutludur. Bol güneş alan açık bahçelerde çok güzel yetişebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder