Colchicum variegatum

Syn: C. parkinsonii, C. variegatum var. desii, C. agrippinum,
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Yunan Adaları, Türkiye / Güney Batı Anadolu / İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Burdur, Isparta, Konya,
Yükseklik:                 150 m. - 1450 m.
Habitat:                     Karışık çam ormanı etraflarındaki yarı alpin alanlarda, kalkerli arazilerdeki makilik alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, koyu pembe – mor tonlarda, belirgin olarak mozaik desenlidir. Çiçekler genellikle yıldız şeklinde tamamen açılıyor.
Segmentler:                Stilus pembe – mor renkte, hafif kanca uçlu, anter seviyesinde veya bir miktar üzerindedir.  Anterler morumsu siyah ve polenler sarıdır. Filamentler pembe – mor tonlarda, dik duruşlu, uçlardan köklerine doğru genişleme eğilimi gösterir.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-4 adet, çiçeklenmeden sora ilkbaharda çıkar.
Korm ve tunik:           Korm hemen hemen yuvarlak yapıda, alt kışında tabanı düz ve kısa bir topuk bulunur. Tunik dıştakiler siyah içtekiler daha açık renkte, sert derimsi yapıda ve boyunludur.
Benzerleri:                  C. bivonae (tunik zarımsı kahve renkte, çiçekler balon şekilli, 10-15 gibi bol yapraklı,)
                                     C. macrophyllum (anterler siyah,)
Yetiştirme:                  Bu tür çok belirgin mozaik desenleri ve koyu kırmızı – pembe – mor arasındaki renkleri ile herkesin bahçesinde görmek istediği bir bitkidir. Düşük yükselti türü olduğu içinde her bahçede hiçbir korumaya ihtiyaç duymadan rahatlıkla yetişebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder