Colchicum bivonae

Syn: Colchicum latifolium, Colchicum bowlesianum, Colchicum sibthorpii,
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     İtalya, Yugoslavya, Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye /  Tekirdağ, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Eskişehir,
Yükseklik:                 50 m. - 1350 m.
Habitat:                     Meşe veya karışık orman açıklıkları ve çalılık etraflarında bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 2-8 adet, iri boyutlu, balonsu şekilli, koyu pembe – mor tonlarda, belirgin olarak mozaik desenlidir. Bu mozaik desenler bu türün en belirgin özelliğini oluşturuyor. Çiçekler boyutları ile parklardaki Hollanda laleleri ile boy ölçüşebilecek düzeydedir.
Segmentler:                Stilus beyaz renkli, kanca uçlu, tel şekilli, anterlerin üzerinde ve sıklıkla taç yaprakların tepesine kadar ulaşır. Anterler morumsu kahve renkte konektif renksiz ve polenler sarıdır. Filamentler uçlarda beyaz, köklerine doğru yeşilimsi sarı renktedir. Uçlardan köklerine doğru hafif genişleme eğilimi gösterir. Filament kanalı çok belirgin tüğlüdür.
Yapraklar:                  Yapraklar 10-15 adet, geniş yapılı, gri yeşil renkte, çiçeklenmeden sora ilkbaharda çıkar.
Korm ve tunik:           Korm oldukça iri yapılı, yuvarlaksı, alt kısımda belirgin bir topuk bulunur. Tunik zarımsı açık veya koyu kahve renktedir. Belirgin bir boyun görülmüyor.
Benzerleri:                  C. variegatum (tunik sert kabuklu, siyah renktedir, topuk kısmının bir tarafı düztabandır.  Taç yapraklar yıldız gibi açılıyor, (oysa bivonae’de lale gibi balonsudur), )
Yetiştirme:                  Acı çiğdemler arasında iri ve belirgin mozaik desenleri ile en çok sevilen türdür. Birçok kültürel formu yaygın olarak bulunuyor. Açık bahçelerde hiçbir korumaya ihtiyaç duymadan çok güzel gelişip çoğalıyorlar. Saksıda yetiştirmek için ise biraz fazla iri bir türdür.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder