Colchicum micaceum

Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İzmir, Denizli,
Yükseklik:                 1200 m. – 1800 m.
Habitat:                     Yüksek dağlarda mikaşist kayalık aralarında özellikle torf bakımdan zengin yerlerde ve kumsal otluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-3  adet, bir acı çiğdem için küçük boyutlu, huni veya çan şekilli, leylak – koyu pembe tonlardadır. Çiçekler C. micranthum’a çok benziyor fakat genellikle daha koyu pembe renklidir.
Segmentler:                Stilus beyaz, anter seviyesinde veya biraz üzerindedir, uçlardan hafif şişkin ve kanca şekillidir. Anterler 3-7mm. boyunda, sarı renkte, ortadan düz şeritli ve polenler sarıdır. Filamentler 0.8-1.8 cm. boyunda, beyaz, kökleri hafif şişkin ve açık sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar genellikle 3 adet, ekstra yapraklar 0-3 arasında çok ince, normal yapraklar  6-10 x 1-2.7 cm. boyutlarında, kanalsız düz ve dalgalı yapıdadır.
Korm ve tunik:           Korm yuvarlak veya elips, tunik açık veya koyu kahve renkte, zarımsı ve 1,5-6cm. gibi boyunludur.
Benzerleri:                  C.micranthum (3 yapraklı, yapraklar keskin kanallı ve 1cm. gibi daha ince,)
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bulunan bir tür değildir. Küçük yapılı olması güzel bir saksı türü olacağını gösteriyor. Fakat mikaşist arazilerden gelen bitkiler kireçli topraklara karşı çok hassastır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder