Colchicum szovitsii subsp. brachyphyllum

Çiçeklenme:              Aralık - Şubat
Dağılım:                     Suriye, Lübnan, İsrail, Türkiye / İçel, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Antalya, Adıyaman,
Yükseklik:                 950 m. - 1150 m.
Habitat:                     Nehir kenarlarındaki ve ıslak çayırlık alanlarda görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-7 adet, beyaz, açık pembe veya eflatun renktedir. Çiçekler genelde çan şeklinde,  taç yapraklar ince veya geniş yapılı ve uçları sivridir.
Segmentler:                Stilus beyaz veya açık sarı tonlarında, dik duruşlu, filament seviyesinin altında ve kısadır. Filamentler beyaz alt kısımları açık sarı - portakal renkte, tüysüz, yanlara doğru kavisli, uçları ince ve kökleri kalındır.  Anterler morumsu veya yeşilimsi siyah ve polenler sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar tüysüz, kalın derimsi, 3 adet, kısa fakat geniş yapılı, uçları sivri üçgen şeklindedir. Çiçekler ile birlikte görülür. Çiçeklenmeden sonra ise daha da geniş ebatlara ulaşıyor.
Korm ve tunik:           Korm elipsi oval, alt kısımdaki çıkıntı belirgin olarak görülmüyor. Tunik açık veya koyu kahve renkte, ince zarımsı ve boyunludur.
Benzerleri:                 C. szovitsii subsp. szovitsii (mart nisan gibi daha geç çiçeklenir, )
                                  C. triphyllum (3 yapraklı, yapraklar daha ince, filament kökleri sarıdır,..)
                                  C. raddeanum (çiçek tüpü yırtık,)
Yetiştirme:                  Doğal ortamda sıcak, kuru bir yaz ve serin bir kış ikliminin bulunduğu yerlerde yetişiyor. Bu iklim kuşağından gelmesi sebebi ile bahçe şartlarına çok güzel uyum sağlıyor. C. szovitsii subsp. szovitsii ye çok daha kolay uyum sağlıyor. Aralık ve ocak aylarında çiçekleri ile 
birlikte yapraklanması kısa olan kış şartları için önemli bir avantaj sağlıyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder