Colchicum persicum

Syn: C. haussknechtii, C. halophilum, C. kotschyi, C. turcicum, 
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Suriye, Lübnan, Irak, İran, Türkiye / Gaziantep, Şanlıurfa,
Yükseklik:                 50 m. – 1100 m. (İran 3300)
Habitat:                     Kuru taşlık alanlar, yarı çöl stepleri, aleviyonlu toprakalar bazen tuzlu düzlüklerde bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler küçük yapılı, 2-6 adet, geniş çan şekilli, açık pembe veya leylak – mor arası tondadır. Mozaik desenler görülmez. Taç yapraklar mızrak veya ters yumurta şekillidir.  Çiçek tüpü yok veya 2 cm. civarındadır.
Segmentler:                Filament kanalı tüysüzdür, Filamentler  anterlerden 3-4 kat daha uzun, beyaz, açık sarı veya leylak renkte, alt kısmı çok hafif şişkin ve açık sarıdır.  Stamenlerin taç yapraklara  oranı ½ veya 2/3 gibi uzundur. Anterler 5-10 mm. boyunda, sarıdır ve hyaline (ortadasındaki düzlük alan) bulunmaz. Stilus dik duruşlu uçlarda belirgin genişleme bulunmaz ve kanca şeklinde hafif kıvrık, aşağı yukarı anterlerin seviyesindedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 5-10 adet, derimsi, omurgasız, dalgalı, çok farklı genişlikte, alt taraftakiler noktalı ve ilkbaharda görülür.
Korm ve tunik:           Korm elipsi,  tunik kalın, çok katmanlı, yarı sert kabuklu veya zarımsı, mat kahve renkte ve boyunludur. Boyun yapısı kalın, fibrilli, 7-16 cm. boyunda ve üstü düz kesimlidir.
Benzerleri:                  C. polyphyllum  (20-25 gibi bol yapraklı, tunik ince zarımsı, az katmanlı, boyunsuz veya çok zayıf boyunludur.)
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bulunmuyor. Sıcak kuru bir yaz ve soğuk bir kış isteği bulunuyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder