Colchicum paschei

Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Adıyaman,
Yükseklik:                 2000 m.
Habitat:                     Yüksek dağ steplerinde, taşlık ve kayalık alanlarda bulunur
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, çiçek tüpü beyazımsı, 4-6 cm. civarında katafilden çıkar. Çiçekler ince huni şeklinde, beyaz ve nadiren açık lila renktedir.
Segmentler:                Filament kanalları tüysüz veya çok kısa tüylüdür. Stamenler 1.3-1.6cm. boyda ve tepallere  oranı 2/3 - ½ dir. Filamentler beyaz alt kısımları hafif açık sarı, anterler 4.5-6mm. boyda, açık sarı, orta düzlük geniş olarak görülür, filamentlere oranı 1/3 - 1/2 dir. Stilus beyaz, uçlar kanca şeklinde, stamenler ile aynı boyda veya üzerindedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 3(4) adet, stem bulunmaz, yer seviyesinde yoğunlaşır, 12.5-16 x 1.6-4.5  cm. genişlikte, yapraklar uç kısımlara doğru hafif genişliyor ve ilkbaharda çiçeklenmeden sonra görülür.
Korm ve tunik:           Korm elips veya yuvarlaksı, dıştaki tunikler yarı zarımsı, içtekiler zarımsı, kahve veya sarımsı kahve renkte, 2.5-5 cm. boyunludur.
Benzerleri:                  C. kotschyi (tüm bölümleri daha iri yapılı, yapraklar bir stem üzerindedir, anterler filamentlere eşit boyda hatta daha uzun, (C. paschei de ise tam tersi)
                                     C. umbrosum (çiçeklerin tüm segmtentleri daha küçük yapıda, yapraklar sıklıkla 4ve nadiren 5 gibi daha yüksek sayıda ve lorate yapıdadır,)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak bilinen bir tür değildir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder