Crocus muglaensis Ruksans

Syn: Crocus chrysanthus subsp. kesercioglui
Çiçeklenme:               Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Muğla
Yükseklik:                  1000 m. - 1300 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde pinus orman açıklıklarındaki taşlık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, iç yüzeyi koyu sarı portakal, dıştaki taç yaprakların dışı tamamen kahve – bordo renklerde, tamamen noktalı, şeritli veya bunların karışımındadır. İçte kalan taç yapraklar ise tamamen sarı renkte ve alt kısımları koyu kahvedir. Çiçek tüpünün alt kısımları daha açık üst kısımları daha koyu kahve noktalı veya çizgilidir.
Segmentler:                Stilus benim gördüğüm örneklerde her zaman sarı renkli, anterlerin orta seviyesinden 3 dala ayrılır, anterler ile ayni boyda veya daha kısadır. Anterler tamamen siyah veya konektif siyah ve filamentler sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 0.7-1 mm. genişlikte, 3-5 adet, çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyunda veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, sadece büyük parçalara ayrılır, belirgin yüzüklü, yüzüklerde dişler belirgin olarak görülmez ancak nadiren çok kısa ve açık aralıklı görülebilir.
Benzerleri:                  Diğer chrysanthus x biflorus türlerine beziyor ise de bu türde anterler her zaman tamamen siyah ve taç yaprakların dışı her zaman tamamen kahve noktalı, çizgili veya tamamen koyu renktedir.
                                     C. spyleus (anterler grimsi konektif renksiz, tunik derimsi,)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak bilinmiyor ancak. C. chrysanthus türlerinin tamamın çok sevilip yaygın olarak yetiştiriliyor. Bu türünde geldiği yer dikkate alındığında kültür ortamında çok kolay yetişeceği kesindir










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder