Crocus sipyleus

Crocus chrysanthus subsp. sipyleus 
Çiçeklenme:               Şubat – Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Manisa, İzmir,
Yükseklik:                  900 m. - 1250 m.
Habitat:                     Orman açıklıklarındaki otluk ve çalılık etraflarında bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-4 adet, iç yüzeyi parlak sarı, taç genellikle daha ince yapılı, dışı tamamen kahve – bordo renklerde, tamamen noktalı, şeritli veya bunların karışımındadır. İçte kalan taç yapraklar ise sarı renkte ve alt kısımları koyu kahvedir. Çiçek tüpünün alt kısımları daha açık üst kısımları daha koyu kahve noktalı veya çizgilidir.
Segmentler:                Stilus benim gördüğüm örneklerde her zaman sarı renkli, anterlerin orta seviyesinden 3 dala ayrılır, anterler ile ayni boyda veya daha kısadır. Anterler grimsi konektif renksiz veya nadiren tamamen sarı renkte ve kısa lobludur. Filamentler sarı ve bazı örnekler nadiren seyrek tüyler görülür.
Yapraklar:                  Yapraklar 0.8-1.2 mm. genişlikte, 4-8 adet gibi bol yapraklı, çiçeklenme döneminde genellikle çiçeklerden daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik kağıtsı veya derimsi, alt kısımdan parçalara ayrılır, yüzükler belirgin değil ve nadiren görülen yüzüklerin de etrafı düz değildir.
Benzerleri:                  Diğer chrysanthus x biflorus türlerine beziyor ise de bu türde anterler her zaman grimsi konektif renksiz, Taç yaprakların dışı her zaman tamamen kahve noktalı, çizgili veya tamamen koyu renkte, stilus açık sarıdır.
                                    C. kesercioglui (anterler tamamen siyah konektif siyah ve tunik belirgin olarak sert kabukludur
Yetiştirme:                  Bu türünde geldiği yer dikkate alındığında kültür ortamda çok kolay yetişeceği kesindir. Yaz yağmurlarına karşı toleranslıdır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder