Crocus striatulus

Çiçeklenme:             Ağustos - Eylül
Dağılım:                   Endemik / Doğu Karadeniz Bölgesi / Giresun
Yükseklik:               1900m. – 2200m.
Habitat:                    Orman açıklıklarında, yüksek dağ düzlüklerinde, çimenlik alanlarda ve sadece kalkersiz arazilerde görülür.
Çiçekler:                  Açık leylak renginde, çiçeklerin her iki yüzü çizgili ve damarlı, dış yüzeyi damarlı ve noktalıdır. Çiçek tüpünün üst kısımları daha koyu renkte çizgili ve noktalıdır.
Segmentler:             Çiçek merkezi tüysüz parlak beyaz veya çok açık sarı renkte, anterler sarı, filamentler tüysüz parlak beyaz, stilus çok parçalı portakal - sarı renkli ve anter seviyesinde veya bir miktar üzerindedir.
Yapraklar:              Yapraklar 2 nadiren 3 adet, 3-5 mm. genişlikte, ribsis, ilkbaharda karlar eridikten sonra çıkmaya başlar.  Yaprakların ortasında görülen şerit çok ince ve yapraklara genişliğine oranı çok düşüktür.  (1/5-1/8 gibidir. oysa diğer türlerde bu oran 1/3 civarında)
Korm ve tunik:       Tunik zarımsı, boyunsuz ve dikey olarak bantlara bölünüyor ve belirgin bir yüzük bulunmuyor.
Benzerleri:               subsp. bolensis (korm sert kabuklu ve belirgin yüzüklü,)
                                subsp. ilgazensis (yapraklardaki beyaz şerit daha geniş, )
Yetiştirme:               Uzun, karlı, soğuk bir kış ve serin bir yaz isteği var. İstanbul şartlarında yetişmesi kolay değil. Kalkerli topraklarda yetişmemesi de ayrı bir sorun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder