Crocus henrikii

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya
Yükseklik:                 900 m. - 1200 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde çam ormanı aralarındaki çalılık ve taşlık etraflarında  bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler açık veya koyu sarı renkte, taç yaprakların dışı her zaman açık veya koyu kahve noktalı, alt kısımları biraz daha koyu tondadır.  Taş yapraklar 4-8 mm. genişlikte, 15-35mm. boydadır. Genel olarak diğer chrysanthus türlerine oranla taç yapraklar daha ince ve uzun yapısı ile çiçeklere uzunca bir görünüm verir. Çiçek tüpü koyu kahve renkte noktalı veya tamamen düz kahve renktedir.
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı renkte, 3 parçalı, parçalar kısa ve uçları şişkin, anterlerin yarı seviyesinde veya nadiren aynı boya ulaşır.   Anterler tamamen sarı, kısa loblu, filamentler sarı veya koyu sarı, 4-10 mm. boyunda,  anterlerin yarı seviyesinde veya aynı boydadır.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-7 adet, yaprak altında ve sırtında 2-3 adet ribli, çiçeklenme dönemin çiçekler ile aynı mevcuttur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu,  5-7mm. gibi dikensi boyunlu, belirgin yüzüklü ve yüzük kenarlarında dişler yok ancak bazen iğnemsi çok kısa dişlenme eğilimi gösterebilir.
Benzerleri:                  C. muglaensis (stilus sarı renkte, anterler siyah, )
                                     C. spyleus (anterler grimsi konektif renksiz, stilus sarı renkte,)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak  bilinen Gündogmuş Bronz formu yaygın olarak bulunuyor. Sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunuyor. Ara sıra yağan yaz yağmurlarına karşı toleranslıdır. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder